«  mart 2024  »
pusčpsn
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

KURSNA LISTA

DRUŠTVENE MREŽE

Tv Apatin - Vesti

Datum kreiranja 17 avgust 2012
Štampa

Predstavnici Asocijacije poljoprivrednika na danas održanom sastanku kritikovali su inicijativu Udruženja za proizvodnju hrane za životinje Privredne komore Srbije za uvođenje zabrane izvoza žitarica, navodeći da bi uvođenje te zabrane imalo katastrofalne posledice za poljoprivredu.

Pod izgovorom brige za stočare, ovih se dana odvija aktivna propaganda putem medija kako bi se zabranio izvoz žitarica iz Srbije, a jedan od aktera je ova grupacija u okviru PKS, navedeno je u saopštenju.
Asocijacija poljoprivrednika zastupa više hiljada gazdinstava, medu kojima je veliki deo stočara, koji bi uvođenjem zabrane izvoza žitarica bili veoma oštećeni.

Eventualna zabrana izvoza bi, smatraju oni, izazvala efekat identičan gubicima od suše, sto bi u ovom momentu imalo katastrofalne posledice za poljoprivredu, od kojih bi se oporavljali godinama.
U primeru ne tako davne 2008.godine možemo videti da se zabranom izvoza žitarica nije pomoglo stočarstvo, vec su benefit ostvarile povlašćene firme i grupacije zaštićene uvoznim barijerama za uvoz stočne hrane.
Ove iste grupacije se zalazu za slobodno tržište kada je rod dobar, što znači da poljoprivrednici treba da se uklope u niske otkupne cene, dok se u vreme kada je rod slab, a cene veće, kao sto je slučaj ove godine, zalažu za zabranu izvoza i na taj način onemogućavaju slobodnu trgovinu.

Asocijacija poljoprivrednika zastupa stav da se stočarskoj proizvodnji pomogne preko Robnih rezervi kroz pozajmicu kukuruza, a da tržište ostane slobodno za promet žitarica.
Asocijacija je upozorila Ministarstvo poljoprivrede da su u slučaju zabrane izvoza mogući protesti u kojima bi učestvovali, kako najsitniji, tako i najkrupnijih poljoprivrednici, jer će svi oni jednako biti pogođeni ovom merom.
Upozorenje je, kako su naveli, dobronamerno i na vreme upućeno, te nadležni organi imaju dovoljno vremena za razmatranje.

U saopštenju se podseća i da su mere prošlog Ministarstva poljoprivrede u proteklih godinu dana prouzrokovale tri veća protesta poljoprivrednika.
Na sastanku Grupacije proizvođača hrene za životinje Udruženja za poljoprivredu, prehrambenu i duvansku industriju i vodoprivredu PKS, održanom 14. avgusta, zaključeno je da bi Vlada Srbije trebalo da hitno donese odluku o zabrani izvoza žitarica, imajući u vidu posledice suše i prepolovljenog roda svih poljoprivrednih kultura.
Proizvođači su zatražili da se zabrani, pre svega, prodaja kukuruza, soje, suncokreta, ali i pšenice.
Pored toga, potrebno je, kako smatraju oni, da PDV u ovoj delatnosti bude na nivou od osam odsto, kako bi se bar donekle ova oblast uskladila sa realnim stanjem na tržištu.

Prijava