«  jul 2024  »
pusčpsn
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

KURSNA LISTA

DRUŠTVENE MREŽE

Tv Apatin - Vesti

Datum kreiranja 23 jun 2024
Štampa

Šta kažu brojke? Domaći i regionalni portali godinama objavljuju članke, „studije“, ekskluzivnie informacije i saznanja, koji ističu gotovo geometrijsku progresiju u rastu broja zavisnika od igara na sreću u Srbiji, posebno među maloletnicima.

U 99% slučajeva, kada bi se ukazalo poverenje takvim navodima, to bi značilo da je u Srbiji više zavisnika od igara na sreću nego samih igrača uopšte.

Dužni smo da po ko zna koji put, isključivo snagom argumenata i zvaničnim izvorima ukažemo na sledeće činjenice:

•         Tačna brojka zavisnika od igara na sreću u Srbiji 1.030, što je zvanični podatak nadležnih ustanova akreditovanih za programe stručnog medicinskog vođenja i terapije protiv zavisnosti od igara na sreću

 

•         Srbija je značajno ispod evropskog proseka po ovim statističkim parametrima

 

•         Ne postoji način da maloletnici učestvuju u igrama na sreću kod legalnih, licenciranih priređivača, niti u kladionicama niti preko interneta – maloletničko kockanje isključivo je vezano za crno tržište (malo, ali kao i u svakoj državi sveta, postoji)

 

Naravno, uvek se moraju imati u vidu svačije pojedinačno iskustvo, odnosno sve dok postoji i jedan slučaj ove vrste bolesti zavisnosti, to se mora ozbiljno shvatiti i na tome proaktivno raditi.

Ipak, moramo podvući da je u igri senzacionalizma i licitiranja brojkama tzv. zavisnika neretko reč o ciframa i preko 300 puta većim od realno postojećih.

 

Izvor za brojku od 1.030? Nadležne medicinske ustanove

Podatak koji smo naveli nije ničija spekulacija, već zvanična brojka nadležnih zdravstvenih ustanova, u kojima se godišnje sa problemima zavisnosti od igara na sreću u našoj zemlji javi između 150 do 200 osoba.

Prema poslednim dostupnim podacima Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti u Drajzerovoj, ukupan broj lečenih ili trenutno na lečenju je kao što smo naveli 1.030, a što je znatno manje od evropskog proseka od oko 1.5% stanovništva (u slučaju Srbije procenat je tek 0.02%).

 

Zašto je onda, uprkos svim ovim činjenicama, javnost neprekidno zasuta netačnim podacima?

Pogrešna slika najčešće dolazi od nekompetentnih ljudi, vođenih raznovrsnim motivima – od senzacionalizma, skrivene prodaje različitih „ekspertsko – konsultantskih usluga“ pa do čiste političke zloupotrebe.

 

Regulisano online klađenje u Srbiji apsolutno nedostupno maloletnicima

Imajući u vidu rastući stepen tehnološke sofisticiranosti igara na sreću i sve većih i strožih zakonskih standarda koji ovu delatnost u našoj zemlji regulišu, a posebno onih koji regulišu sistem registracije i verifikacije igrača, u onlajn igrama na sreću i teoretski je, a posebno praktično onemogućeno maloletnicima da se uključe u ovaj vid igara na sreću. 

 

15 godina projekta „Moguće je prekinuti“

Udruženje priređivača igara na sreću (UPIS) i njegove članice već više od 15 godina aktivno rade na prevenciji zavisnosti i zaštiti maloletnika. UPIS-ov projekat prevencije "Moguće je prekinuti" ne samo da je primer najbolje prakse u ovoj oblasti, već je postao i zakonska obaveza za sve priređivače, što je doprinelo podizanju svesti o rizicima od bolesti zavisnosti od igara na sreću.

Dodajmo tome i višedecenijsku praksu kompanija članica o nultoj toleranciji za ikakav kontakt i ulaz maloltenih lica u objekte u kojima se priređuju igre na sreću, kao i informativno – edukativni materijali koji se u istim nalaze.

 

Projekat „I jedan je mnogo" – Još viši nivo prevencije i zaštite maloletnika počinje u 2024.

U organizaciji Specijalne bolnice, a pod pokroviteljstvom UPIS, u narednom periodu je u planu unapređeni projekat prevencije i podizanja svesti o opasnostima bolesti zavisnosti u igrama na sreću pod nazivom "I jedan je mnogo".

Planiraju se predavanja u školama širom Srbije i emitovanje spotova usmerenih na odvraćanje mladih od igara na sreću i usmeravanje ka sportskim aktivnostima, kroz seriju predavanja i informativnih video klipova prilagođenih deci i mladima. Imajući u vidu pozitivne rezultate dugogodišnje saradnje sa Specijalnom bolnicom, novi projekat biće još uspešniji u suzbijanju bolesti zavisnosti u njenom samom nastajanju.

 

Prijava