«  mart 2024  »
pusčpsn
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

KURSNA LISTA

DRUŠTVENE MREŽE

Tv Apatin - Vesti

Datum kreiranja 11 jul 2012
Štampa

Zakonska odredba prema kojoj Vojvodina može osnivati predstavništva u regionima Evrope, odnosno u Briselu, nije u skladu sa Ustavom, utvrdio Ustavni sud Srbije.

Ustavni sud Srbije utvrdio je da čak 22 odredbe Zakona o utvrđivanju nadležnosti Autonomne pokrajine Vojvodine nisu u saglasnosti sa Ustavom. U obrazloženju odluke koja je napisana na čak 85 strana, navodi se da je definisanje Novog Sada kao "glavnog" grada - suprotno zakonu svih zakona.

Grad na Dunavu ostaje administrativni centar i sedište organa pokrajine.Pored toga, predlagači ove vrste propisa neće morati da traže mišljenje nadležnog organa APV tokom donošenja zakona koji uređuju "pitanja od pokrajinskog značaja".
Ustavni sud je utvrdio da pojedine odredbe, odnosno delovi odredbi ukupno 20 članova Zakona o utvrđivanju nadležnosti Autonomne pokrajine Vojvodine nisu u saglasnosti s Ustavom.Istovremeno je odbio predlog za utvrđivanje neustavnosti pojedinih odredbi i djelova odredbi ukupno 13 članova tog zakona.Sud je, između ostalog, utvrdio i da dio odredbe člana 4. prema kojoj teritoriju AP Vojvodine čine teritorije jedinica lokalnih samouprava, nije u skladu s Ustavom u dijelu u kome se kaže "u njenim geografskim oblastima (Bačka, Banat i Srem)".

Prema odluci koja je objavljena na sajtu Ustavnog suda, Novi Sad ne može biti glavni grad, već administrativni centar i sedište Vojvodine.Severna pokrajina ostala je i bez kancelarije u Briselu, odnosno prava da, kako se navodi u zakonu, "u okviru svoje nadležnosti može osnovati predstavništva u regionima Evrope".Kao neustavno proglašeno je i rešenje zakona koje je Vojvodini omogućavalo da "bliže uređuje službenu upotrebu jezika i pisama nacionalnih manjina"Vojvodini je oduzeto pravo i da preko svojih organa u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja "donosi, sprovodi i nadzire mjere agrarne politike i mjere ruralnog razvoja". U suprotnosti sa Ustavom su i članovi zakona koji su APV omogućavali da "uređuje, unaprjeđuje i obezbjeđuje zaštitu životne sredine ", kao i pitanja vezana za lov i ribolov.

Prijava