«  april 2024  »
pusčpsn
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

KURSNA LISTA

DRUŠTVENE MREŽE

Tv Apatin - Vesti

Datum kreiranja 15 avgust 2023
Štampa

Министар унутрашњих послова Братислав Гашић потписао је са амбасадором Сједињених Америчких Држава у Србији Кристофером Хилом Уговор о донацији60 камера за униформе полицијских службеника које ће, приликом контроле саобраћаја,од 1. септембра саобраћајци користити на ауто-путу кроз Београд и „пресретачи“ широм Србије.

Министар Гашић је нагласио да ће коришћење ове опреме додатно повећати транспарентност рада саобраћајне полиције и допринети већој безбедности свих учесника у саобраћају, као и полицијских службеника.

 

„Полицијски службеници носиће их на видљивом делу униформе приликом контроле саобраћаја и снимаће комплетну интервенцију. Ове камере бележе цео поступак контроле учесника у саобраћају и уверен сам да ће заштитити интегритет полицајаца, али и грађане од евентуалних злоупотреба“, изјавио је министар Гашић и захвалио се америчкој амбасади у Београду, Међународном кривично-истражном програму помоћи Министарства правде САД-а(ICITAP)и Бироу Стејт департмента за међународну борбу против наркотика и спровођење закона(INL) на доприносу у модернизацији и јачању капацитета МУП-а.

 

Министар је истакао да је увођење камера за униформе у редован рад саобраћајне полиције пилот-пројекат, али је у плану да оне у наредном периоду постану саставни део основне опреме сваког саобраћајца.

„Вишеструки су бенефити коришћења камера за униформе, што је и показало искуство 13 европских земаља, чланица РОАДПОЛ-а, од превенције корупције, преко достизања високог степена безбедности полицијских службеника и грађана, до успостављања јачег међусобног поверења грађана и полиције, као и пристојније комуникације, са више поштовања и уважавања. Такође, записи ових уређаја су веома важни за даље унапређење начина рада и поступања полицијских службеника, јер ће нам указати на области које се могу побољшати у интеракцији са грађанима“, рекао је министар.

 

Амбасадор Хил је истакао да камере на полицијским униформама, које су иначе добро прихваћене у многим европским земљама и Сједињеним Америчким Државама, помажу да се повећа и поверење грађанства у снаге за успостављање реда и примену закона, јер оне гарантују транспарентност и одговорност у раду.

 

„Остајемо посвећени томе да радимо са властима у Србији како бисмо били сигурни да ће они допринети бољој безбедности свих средина у Србији и поштовању грађанских права, а ове камере које су саставни део униформи помоћи ће у остварењу тог циља“, рекао је амбасадор Хил.

Амбасадор Хил је истакао да је правилан начин чувања и складиштења личних података људи који су забележени овим камерама од изузетно великог значаја да би се одржало поверење јавности у њихово коришћење.

 

„Без обзира на све те користи и ефикасност коју технологија нама данас доноси морамо, такође, бити свесни и значаја приватности и заштите података грађана, тако да људи који раде на овом пројекту морају са сигурношћу утврдити протоколе и политику која ће бити спровођена како би се на прави начин чували подаци са ових снимака“, нагласио је Хил.

 

Он се захвалио министру Гашићу и његовим сарадницима на сарадњи и истакао да се радује што ће Амбасада САД и даље наставити тесно да сарађује са МУП-ом.

 

„Захваљујем се на прилици да видимо и ова нова возила и увођење нових технологија и да чујемо више о унапређењу рада полиције, јер је Србија земља која се заиста труди да на свим пољима иде само напред“, нагласио је Хил.

 

Prijava