«  april 2024  »
pusčpsn
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

KURSNA LISTA

DRUŠTVENE MREŽE

Tv Apatin - Vesti

Datum kreiranja 03 maj 2023
Štampa

Министар државне управе и локалне самоуправе др Александар Мартиновић потписао је данас са представницима Лознице, Лесковца и Малог Зворника уговоре о додели више од 82.000 швајцарских франака из Фонда за функционално-организационе моделе, а у циљу даље модернизације рада одабраних локалних самоуправа. Свечаном потписивању уговора у Малом Зворнику присуствовао је и амбасадор Швајцарске Конфедерације у Србији Урс Шмид.

Нагласивши да је Фонд успостављен пре две године у оквиру пројекта „Локална самоуправа за 21. век“, који МДУЛС реализује уз подршку Швајцарске канцеларије за сарадњу, Мартиновић је рекао да је Влада Швајцарске један од најважнијих партнера у мисији Министарства да модернизује општине и градове, ојача њихове капацитете, обезбеди боље функционисање, рад и пословање, те оптимално коришћење ресурса, а све то зарад бољег пружања услуга грађанима и привреди на локалном нивоу.

Извразивши задовољство што су уговори о реализацији функционално-организационих модела потписани у општини у којој је у Подземном граду Карађорђевића одржана последња седница Владе Краљевине Југославије 1941. године, министар је нагласио да је данашњим потписивањем начињен још један корак ка остваривању реформе јавне управе и приближавању грађанима на локалном нивоу.

„Министарство државне управе и локалне самоуправе улаже у стално иновирање услуга, примену савремених алата и побољшање односа управе и корисника. У овом циклусу додељујемо више од 82 хиљаде швајцарских франака за реорганизацију и унапређење ефикасности и ефективности рада општинских и градских управа у Лозници, Лесковцу, Малом Зворнику и Рашкој. Уверен сам да ће захваљујући имплементацији овог модела одабране локалне самоуправе бити још делотворније у испуњавању својих задатака, међу којима је најважнији брз и адекватан одговор на захтеве и потребе грађана“, истакао је Мартиновић и изразио захвалност Влади Швајцарске на целокупној подршци коју пружа нашој земљи.

Председник општине Мали Зворник Зоран Јевтић рекао једа је потписивањем поменутог уговора направљен нови крупан корак ка даљем унапређењу функционисања локалне самоуправе и захвалио Републици Србији, надлежном министарству и донатору на свему што заједнички чинена плану реформе јавне управе на локалном нивоу.

Подсетивши да је циљ пројекта обезбеђивање савременијег концепта пружања услуга, Јевтићje навео да је у назначене сврхе општини додељено 16.900 швајцарских франака за набавку неопходне опреме и обезбеђивање адекватне стручне подршке.

„Како бисмо идентификовали евентуалне недостатке у функционисању локалне самоуправе и предложили одговарајућа решења, анализираћемо сваки сегмент и на основу тога дефинисати потребе, односно неопходне измене у начину рада, кадровском систему или организационој структури“, рекао је Јевтић и додао да општина Мали Зворник на плану доброг управљања већ има бројне запажене резултате, те да је прва у Мачванском округу, а 14. на ранг листи Локалног индекса еУправе.

Амбасадор Швајцарске Конфедерације у Републици Србији Урс Шмид навео је да је локална самоуправа у Србији већ дуги низ година у фокусу подршке Владе Швајцарске, која у сарадњи са МДУЛС и СКГО спроводи иницијативе чији је циљ унапређење рада локалне администрације, односно квалитетније пружање услуга грађанима и привреди. Како је навео, удруженим снагама до сада је, између осталог, подржано успостављање међуопштинске сарадње, снажније учешће грађана у одлучивању, социјална инклузија рањивих група и унапређење родне равноправности, као и реформа пореза на имовину и успостављање и ефикасније функционисање еУправе.

„Локална самоуправа наставиће да буде у фокусу програма Швајцарске канцеларије за сарадњу у Србији, јер су управо градови и општине кључни носиоци економског развоја и реформских процеса. Заједничким снагама наставићемо да унапређујемо свакодневни живот грађана Србије“, нагласио је амбасадор Шмид и честитао представницима Лесковца, Лознице, Малог Зворника и Рашке на томе што су постали део ове важне иницијативе.

Подсетимо, Фонд за функционално-организационе моделе, у оквиру пројекта „Локална самоуправа за 21. век“, успостављен је у сарадњи са Сталном конференцијом градова и општина. У првом циклусу, са близу 50.000 швајцарских франака, подржана су четири пројекта у општинама Голубац, Књажевац и Бела Паланка и граду Новом Пазару.

Prijava