«  mart 2024  »
pusčpsn
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

KURSNA LISTA

DRUŠTVENE MREŽE

Tv Apatin - Vesti

Datum kreiranja 26 decembar 2022
Štampa

Републички штаб за ванредне ситуације којим је председавао командант штаба и министар унутрашњих послова Братислав Гашић, на данашњој првој редовној седници у новом сазиву, разматрао је и донео закључке у вези са акцидентом у којем је дошло до превртања цистерни са амонијаком на железничкој прузи Пирот – Ниш.

В.Д. помоћника министра начелника Сектора за ванредне ситуације Лука Чаушић истакао је да су мерења која су спроведена јутрос показала нула ппм у више места у Пироту и Белој Паланци, као и да извориште воде Медијана ка Нишу није контаминирано амонијаком.

Нагласио је да су нетачне гласине да је један вагон упао у Нишаву и додао да су припадници Сектора за ванредне ситуације и даље на терену.

Прецизирао је да су из шина исклизнула четири вагона и да је цурење амонијака утврђено из једног вагона, као и да је на терену интервенисало 57 ватрогасаца са 22 специјална возила и беспилотна летелица, као и 25 припадника Полицијске управе у Пироту.

„На лице места одмах су реаговали припадници Министарства унутрашњих послова. Припадници Управе саобраћајне полиције одмах су затворили део ауто-пута, а припадници ватрогасно-спасилачких јединица интервенисали су на евакуацији људи у контаминираном подручју“, казао је Чаушић и додао да су припадници полиције у Пироту предузели све мере и радње из своје надлежности.

Напоменуо је да је из контаминираног подручја у болничке центре у Нишу и Пироту пребачено 56 лица.

Чаушић је указао да је одмах по избијању акцидента одржана седница Штаба за ванредне ситуације у Полицијској управи Пирот, да је проглашена ванредна ситуација, као и да су градске службе реаговале одмах и предузеле мере из своје надлежности.

Републички штаб за ванредне ситуације донео је закључак којим се налаже Институту за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“ да, у сарадњи са Министарством за заштиту животне средине и Завода за јавно здравље у Нишу и Пироту изврши контролу квалитета ваздуха на подручју Ниша, Пиротаи Беле Паланке, контролу питке воде у овим градовима, контролу квалитета воде у водотоцима који се налазе у близини и низводно од места акцидента, као и стално праћење стања и предузимања неопходних мера на терену захваћеном акцидентом са аспекта угрожености здравља људи.

Такође, наложено је Министарству грађевине, саобраћаја и инфраструктуре да изврши проверу стања инфраструктуре у железничком саобраћају са аспекта безбедности учесника транспорта опасних роба и предузме неопходне мере за спречавање даљег ширења загађења.

Градским штабовима Ниша и Пирота и Општинском штабу за ванредне ситуације општине Бела Паланка наложено је да, у сарадњи са Сектором за ванредне ситуације на својој територији руководе и координирају активностима на терену, ангажују све потребне субјекте и снаге система, обавештавају грађане преко средстава за јавно информисање о поступању о квалитету воде и ваздуха, као и осталим информацијама од значаја за заштиту и спасавање.

 

Prijava