«  mart 2024  »
pusčpsn
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

KURSNA LISTA

DRUŠTVENE MREŽE

Tv Apatin - Vesti

Datum kreiranja 20 januar 2020
Štampa

Пројекат „Први дан другог живота трећег доба“ је кроз 13 емисија емитованих на ТВ Апатин информисао и едуковао јавност о друштвеноим проблемима једне од највећих група људи у нашој земљи, људима „трећег доба“. Кроз интеракцију искустава различитих средина и култура које су представљене у тв серијалу различитих емисија на исту тему, пројекат је показао да другачијом медијском сликом домови могу пружити један сасвим нов живот у који улази сваки човек трећег доба.

Проблеми ове друштвене групе су често били непознати и невидљиви за друштво, па је пројекат информисањем желео да помогне у сагледавању друштвеног проблема једне од највећих група људи у нашој земљи. Информишући грађане о суграђанаима, остварен је не само хумани, већ и медијски циљ пројекта, а то је јавни интерес кроз јавно информисање. 

Информисање о овој теми је постало нека врста „друштвеног лека“ за ублажавање последица старења и свега што оно доноси. Први дан у животу човека који мења свој дом за дом старих је увек стрес, али пројекат је показао да изаћи из куће може значити и бити и бег од самоће у нова дружења, проналажење новог смисла живота и једне другачије сигурности, пре свега медицинске и друштвене. Пројекат је показао тај начин живота и афирмисао позитивне примере у Србији, али указао и на оне негативне које би морали да се промене, приказујући стање кроз различите градове, домове и центаре,од најсевернијег до најјужнијег дела Србије, од равнице до планинских предела.

Овај пројекат је посебно значајан за све оне који се брину о људима трећег доба, пре свега здравственим, социјалним радницима. Кроз сагледавање модерних ставова о збрињавању старијих особа и хуман однос према њима, пројекат је указао на важност едукације, информисање о свим аспектима живота у тим центрима и домовима и са аспекта струке, и са аспекта људи који тамо живе, али и из визуре оних који би могли или желели, или морали због болести тамо да буду.

Утицај медија је од пресудног значаја у смислу афирмативног и едукативног карактера када су они у питању и начина на који се приказује живот тих људи , насупрот стереотипним ставовима и предрасудама. Јавном мњењу је понуђена другачија слика тих људи, њиховог свакодневног боравка, као и социјалних  институција  и надлежних служби у разним градовима, пре свега медицинске и социјалне. Остваривање циљева пројекта путем медија и јавног информисања постао је пример и подстицсај свима који су на било који начин у контакту са установама, онима који у њима жице и раде. Тиме је овај пројекат добио трајну вредност и Министарство културе и информисања путем суфинансирања показује трајно опредељење и остварује своју улогу у јавном информисању.

Prijava