«  mart 2024  »
pusčpsn
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

KURSNA LISTA

DRUŠTVENE MREŽE

Tv Apatin - Vesti

Datum kreiranja 09 mart 2019
Štampa

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i naredne školske godine obezbediće besplatne udžbenike za osnovce, koji ispunjavaju određene uslove. 

Prema utvrđenim kriterijumima, pravo na besplatne udžbenike imaju učenici iz socijalno/materijalno ugroženih porodica (primaoci novčane socijalne pomoći), učenici sa smetnjama u razvoju i invaliditetom koji osnovnoškolsko obrazovanje i vaspitanje stiču po individualnom obrazovnom planu, učenici sa smetnjama u razvoju i invaliditetom koji obrazovno-vaspitni rad ne ostvaruju po individualnom obrazovnom planu, ali imaju potrebu za prilagođavanjem (uvećani font, Brajevo pismo, elektronski format), kao i učenici osnovnih škola koji su u porodici treće ili svako naredno rođeno dete, koje je u sistemu školovanja Republike Srbije. Da bi ostvarili pravo na besplatne udžbenike, roditelji treba dostave određenu dokumentaciju: za učenike iz socijalno/materijalno ugroženih porodica rešenje (kopiju) kojim se utvrđuje pravo na ostvarivanje socijalne novčane pomoći; za učenike koji su u porodici treće ili svako naredno rođeno dete koje je u sistemu školovanja (srednja škola, fakultet) - potvrda obrazovno-vaspitne ustanove o svojstvu učenika, odnosno studenta. Potvrda obrazovno-vaspitne ustanove o svojstvu učenika prilaže se za svako dete, osim za dete koje se nalazi u osnovnoj školi koja poseduje podatke o tom detetu; za učenike sa smetnjama u razvoju i invaliditetom nije potrebna posebna dokumentacija, jer škola poseduje podatke o navedenim učenicima.

Roditelji su u obavezi da dokumentaciju dostave sekretarima škola, a rok za prijavu učenika koji su ostvarili pravo na besplatne udžbenike Ministarstvu prosvete je 18. mart.

Prijava