«  april 2024  »
pusčpsn
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

KURSNA LISTA

DRUŠTVENE MREŽE

Tv Apatin - Vesti

Datum kreiranja 06 avgust 2016
Štampa

Povodom obeležavanja Dana sećanja na stradanje i progon Srba, 5. avgusta, u 12 sati oglasile su se sirene na teritoriji cele Srbije i u Apatinu.

Akcija je sprovedena  u saradnji sa gradskim opštinama, poverenicima civilne zaštite, privrednim društvima i drugim pravnim licima na čijim se objektima nalaze sirene za javno uzbunjivanje. Emitovan je jednoličan zvuk za prestanak opasnosti, u trajanju od 60 sekundi.

Dan sećanja na stradanje i progon Srba obeležava se povodom odavanja počasti tragično stradalom srpskom narodu u akciji hrvatske vojske „Oluja”.

Centralno obeležavanje Dana sećanja na stradanje i progon Srba, 5. avgusta 1995. godine, Srbija je obeležila sinoć u Busijama, naselju u Beogradu, u kojem žive krajiški Srbi izbegli pred Hrvatskom vojskom pre 21 godinu.

Kod crkve Svetih Kirila i Metodija u Busijama okupio se ceo državni i ckveni vrh Srbije, na čelu sa premijerom Aleksandrom Vučićem i patrijarhom Irinejem.

Tokom hrvatske vojno-policijske akcije "Oluja", poginulo je skoro 2.000 i proterano 280.000 Srba. "Oluja" je do danas ostala zločin bez kazne, u kojem su žrtve bile civili, stari i nemoćni, deca...

Gotovo polovina od ukupno 1.852 osobe koje su poginule i nestale u "Oluji" bila je starija od 60 godina. Njih 1.058 bili su civili. Uništeno je 25.000 kuća, na hiljade radnji, trgovina...

Prema podacima Hrvatskog helsinškog odbora, koji je obuhvatao područje od Korenice do Zadarske i Šibensko-kninske županije, tokom "Oluje" ubijeno je najmanje 410 civila, koji nisu pružali otpor.

U najtežem zločinu "Oluje", kada su hrvatski "migovi" 7. avgusta bombardovali kolonu srpskih izbeglica na Petrovačkoj cesti, u dva minuta ubijeno je devetoro civila, a među njima četvoro dece stare od šest do 13 godina.

Nesrećni ljudi bombardovani su poslednjeg dana "Oluje", kada više nije bilo nikakve realne pretnje za hrvatske jedinice, i to duboko na teritoriji BiH.

Povodom obeležavanja 21-godišnjice godine od progona i stradanja srpskog naroda na području Republike Srpske Krajine i Republike Hrvatske u vojnoj operaciji “Oluja”, u hramu Sabora svetih apostola u Apatinu, danas je služen parastos nevino postradalim žrtvama u ovom egzodusu.

Povodom godišnjice progona Srba iz Hrvatske u akciji "Oluja"  na otvorenim bazenima Banje Junaković sinoć je održan prigodan program. Učešće su uzeli pesnici iz Prigrevice Momčilo Todorić i Dušan Đurčić, Ženska pevačka grupa „Ognjište“ GKUD-a „Dunav“ i Muška pevačka grupa „Čauši“ iz Sombora sa pesmama iz Like i patriotskim pesmama.

Jelica Polovina, podpredsednica Republičke organizacije „Asocijacije žena“ ispričala je gostima kako je izgledalo tih dana kada su medicinske setre dočekivale ranjene, uplašene i prognane

Prijava