«  april 2024  »
pusčpsn
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

KURSNA LISTA

DRUŠTVENE MREŽE

Tv Apatin - Vesti

Datum kreiranja 07 maj 2012
Štampa

Udruženje novinara Srbije osuđuje postupak Jovana Banjca koji je u subotu popodne nožem isekao dve gume na službenom automobilu TV Apatin.

Po povratku sa novinarskog zadatka ekipa TV Apatin parkirala je službeni automobil ispred redakcije ove medijske kuće i sedeli su u obližnjem kafiću kada je Banjac u alkoholisanom stanju prišao i izbušio gume na redakcijskom automobilu.

Slučaj je odmah prijavljen policiji koja je izašla na teren i uhapsila Jovana Banjca, koji je nakon saslušanja pušten na slobodu.

U TV Apatin podsećaju da Jovan Banjac već duže vreme šalje uvredljive i preteće poruke zaposlenima u ovj kući. Prema njihovim rečima pre izvesnog vremena pretio je jednoj zaposlenoj u TV Apatin koja je bila u poodmakloj trudnoći zbog čega je bila podneta i krivična prijava, ali ni policija ni tužilaštvo nisu adekvatno reagovali.

U TV Apatin ističu da Banjac nije jedini koji preti ovoj medijskoj kući. Pretnjama i govorom mržnje ističe se bivši čelnik grada Mirko Vraneš koji na svom blogu “Apatinske hronike” (http://mirko-apatinskehronike.blogspot.com/) već duže vreme poziva na linč TV Apatin i vređa njene zaposlene.

Pre par meseci je i predsednik Opštinskog odbora Pokreta Socijalista Apatin Marko Knežević u dva navrata preko društvenih mreža pozivao na bojkot ove medijske kuće nazivajući je neprofesionalnom i režimskom i najavljujući njenu blokadu, podsećaju u TV Apatin

Za Udruženje novinara Srbije ove pretnje i najnoviji atak na imovinu jednog medija nedopustivi su i predstavljaju napad ne samo na medijsku kuću i zaposlene, u ovom slučaju TV Apatin, nego i na slobodu informisanja i javne reči uopšte. UNS apeluje na nadležne državne i organe lokalne samouprave da se ozbiljno i energično pozabave slučajem TV Apatin kako bi oni koji prete medijima i medijskim radnicima dobili adekvatnu kaznu.

Samo doslednom primenom izmenjenog Krivičnog zakonika prema kome je za ugrožavanje sigurnosti pretnjom osobama koje obavljaju posao od javnog značaja informisanjem predviđena zatvorska kazna od jedne do osam godina zatvora, smatra UNS, javnost u Srbiji može shvatiti da se novinarima ne sme pretiti i da se ne smeju fizički napadati zbog obavljanja svog posla.

UNS još jednom podseća da svako ko je iz bilo kog razloga nezadovoljan radom medija ili novinara mora da se umesto ličnog obračuna pretnjama, prozivkama i uništavanjem redakcijske opreme koristi zakonskim sredstvima i obrati sudovima časti novinarskih udruženja ili regulatornim telima kao što su Savet za štampu i RRA.

Prijava