«  april 2024  »
pusčpsn
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

KURSNA LISTA

DRUŠTVENE MREŽE

Tv Apatin - Vesti

Datum kreiranja 30 novembar 2015
Štampa

Na završnoj konferenciji o programu „Unapređenje mehanizama odgovornosti u oblasti javnih finansija“, koji organizuje Stalna konferencija gradova i opština uz podršku Švedske i Programa UN za razvoj, Kori Udovički, ministarska za državnu upravu i lokalnu samoupravu je izjavila da će u budžetu za 2016. godinu verovatno biti smanjena sredstva za lokalne samouprave. „Novca nema“, rekla je ona i naglasila da pravi problem nije u tome koliko ima novca, već kako se on troši, piše na sajtu ovog Ministarstva. Izjavu ministarske, kako prenosi RTV izazvala je oštre reakcije čelnih ljudi lokalnih samouprava u Srbiji.

Zamenik predsednika opštine Vrbas Milan Glušac kazao je za RTV da treba preispitati podelu lokalnih samouprava po razvijenosti. Predsednik opštine Inđija Petar Filipović ocenio je da u Beogradu ne treba da se odlučuje o parama građana Inđije. Predsednik opštine Apatin dr Živorad Smiljanić rekao je da ni u čijem interesu nije "samo preživljavati".

Čelnik opštine Žabalj Čedomir Božić istakao je da je smanjivanje sredstava opštinama zapravo štednja na potrebama građana. Zamenik predsednika opštine Vrbas kazao je i da, ukoliko bi lokalne samouprave sa dobrom naplatom poreza na imovinu dobijale veća transferna sredstva što je jedna od solucija, Vrbas bi sa 98 odsto naplativosti što je, prema njegovim rečima retkost u Srbiji, mogao da dobije više sredstava iz republike.

"Zatekli smo budžet sa velikim dugovanjima, maksimalno smo kreditno zaduženi i ne možemo da se zadužimo ni za dinar. Došli smo u situaciju da reprogramiramo postojeće kredite i uzeli smo grejs period i jako bi nam puno značilo kada bi sredstva bila povećana, a ne smanjena", dodao je Glušac. On je ocenio i da lokalne samouprave neće moći da funkcionišu sa smanjenim sredstvima i da će to u onima koje su prezadužene stvoriti velike probleme.

Predsednik opštine Inđija Petar Filipović kazao je da bi novac koji građani Inđije zarade trebalo i da ostaje u toj opštini, te da ne treba republika da odlučuje o sredstvima. "Veću glupost nisam čuo od kada se bavim lokalnom samoupravom, a bavim se njom punih 15 godina. Izjava Kori Udovički da lokalne samouprave imaju suficite budžeta jer ne znaju da potroše novac bi izgleda trebalo da znači da bi sav novac trebalo da damo republici i da oni iz Beograda odlučuju kako ćemo mi trošiti novac", kazao je Filipović.

Predsednik opštine Apatin dr Živorad Smiljanić kazao je da ne zna kako će opštine preživeti ukoliko im budu smanjena sredstva. "Vidim da kažu i da opštine imaju suficit, a mi jedva kraj sa krajem sastavljamo", dodao je Smiljanić, prenosi RTV. On je ocenio da su to loše vesti, jer se opštine i ovako muče sa finansiranjem.

"Prvo nam uzmu sve, pa vrate onoliko koliko hoće. Svaka opština ima budžet i obaveze koje mora da podmiri - pre svega obrazovanje, javna preduzeća, predškolske ustanove i tu se troši onoliko koliko ima. Ali nije interes samo preživljavati, već i da se opštine grade", poručio je predsednik opštine Apatin. On je naveo da bi deo sredstava trebalo ulagati u izgradnju opština i njihove infrastrukture, kako bi mogle da privuku i investicije.

"Ako nema toga, onda samo tavorimo", ocenio je on. Usvojen Zakon o ozakonjenju bespravno izgrađenih objekata Zakon o ozakonjenju bespravno izgrađenih objekata u Srbiji stupio je danas na snagu i treba da omogući brzu i jeftinu legalizaciju oko 1,5 miliona objekata.Zakon predviđa do 100 puta manje takse, tako da taksa za stambene objekte do 100 metara kvadratnih iznosi 5.000 dinara, do 200 kvadrata 15.000, do 300 kvadrata 20.000 dinara, a više od 300 kvadrata 50.000 dinara.

Kada je reč o komercijalnim objektima, taksa do 500 kvadrata iznosiće 250.000 dinara, za objekte od 500 do 1.000 kvadrata 500.000 dinara, za one do 1.500 kvadrata milion dinara, a više od te kvadrature tri miliona dinara.Oko 700.000 vlasnika koji su ranije predali zahteve za legalizaciju treba samo da plate taksu, dok ostali koji nisu predali nijedan dokument moraće da plate taksu i podnesu izveštaj o zatečenom stanju objekta.

Prijava