VREME DANAS U APATINU

«  januar 2021  »
pusčpsn
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

KURSNA LISTA

DRUŠTVENE MREŽE

Tv Apatin - Vesti

Datum kreiranja 20 april 2012
Štampa

Republicko tuzilastvo zavrsava istragu i sprema uskoro i prva hapsenja vezana za slucajeve korupcije i kriminala zbog spornih privatizacija u Srbiji. Mediji saopstavaju da je pritisak na tuzilastvo stigao iz EU zbog pljackaskih privatizadcija koje su se desile u Srbiji.

O ovome je u najnovijem broju pisao i nedeljnik Novi Glas komune, a gradjani Apatina se pitaju, da li su i apatinske privatizacije rpedmet tuzilastva jer je evidentno da se radi o velikom kriminalu.Pod pritiskom zahteva iz Evropske komisije da se ispitaju 24 sporne privatizacije, Republičko tužilaštvo sprema uskoro i prva hapšenja vezana za slučajeve visoke korupcije i kriminala. Evropska komisija je posebno zainteresovana za prodaje “Sartida”, “Jugoremedije”, “Mobtela” i ATP “Vojvodina”, pa se očekuje da će jedan od tih slučajeva biti otvoren ovih dana.

U nedavno usvojenoj rezoluciji Evropskog parlamenta vlasti u Srbiji su pozvane da odmah preispitaju privatizacije i prodaje firmi, a izvestilac za Srbiju Jelko Kacin ističe da “odgovore na sve to moraju dati organi srpske države i da se samo na taj način može povratiti poverenje u Srbiju i vratiti strani ulagači”.

Stranke u Srbiji su svesne da birači od njih očekuju uverljivi signal da su konačno spremne da prekinu sa kriminalom i korupcijom i pljačkanjem imovine građana. Najavu mogućih hapšenja treba posmatrati i u tom svetlu, jer uvredljiva je činjenica da se biračima obećava raskid sa kriminalom i korupcijom, a da nijedan izveštaj Saveta za borbu protiv korupcije koji se tiče tih privatizacija nije procesuiran.
Većina umešanih u sporne privatizacije imala je uvek zaštitu stranaka koje su bile ili su u vlasti, kaže Branko Pavlović, jedan od bivših direktora Agencije za privatizaciju.
Pavlović upozorava da su neke od spornih privatizacija na koje ukazuje Evropska komisija, kao što su “C market” ili “Srbolek”, gde je najodgovorniji u pritvoru, već završene ili se odmaklo u postupku.

Sartid” verovatno neće ni biti otvaran jer je ceo posao rađen pod patronatom Amdasade SAD u Srbiji. Ipak, cela privatizacija je ništa u poređenju sa postupanjima u bankama u državnom vlasništvu u kojima je država izgubila 800 miliona evra, zaključuje Pavlović.

You are here:   PočetnaVESTINajava hapšenja zbog spornih privatizacija