«  maj 2024  »
pusčpsn
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

KURSNA LISTA

DRUŠTVENE MREŽE

Tv Apatin - Vesti

Datum kreiranja 30 jun 2015
Štampa

Uz pesmu igru i naravno viteško nadmetanje održana je na terenu Banje“Junaković “ po šesti put Lička olimpijada. Pod pokroviteljstvom opštine Apatina na čelu sa predsednikom dr Živoradom Smiljanićem, u organizaciji Zavičajnog udruženja Ličana „Nikola Tesla“ iz Apatina, Sportskog saveza opštine i zahvaljujući brojnim sponzorima upriličeno je ovo sportsko takmičenje i druženje.

Ovo je sigurno najmasovnije okupljanje Ličana u Srbiji, a poznato je da je Apatin najveće ličko mesto u državi što je pokazao i ovaj put pošto su su se na ovoj Ličkoj olimpijadi pojavilo čak 23 ekipe koje su se takmičile u devet zavičajnih sportskih disciplina koje su privukle veliku pažnju posetilaca od ranog jutra do kasnih popodnevnih časova kada je završena ova velika manifestacija.

Posle svečanog predstavljanja svih ekipa koje su došle Beograda, Novog Sada, Subotice, Bačke Palanke, Užica, Nevesinja, Sevojna, Budisave, Kaća, Koluta, Ledinaca, Prigrevice i Apatina počelo je ovo zanimljivo viteško nadmetanje momaka koje povezuje zajedičko poreklo, vera, tradicija i običaji.

I ove godine najmlađi takmičari zagrajali su atmosferu pred ono što nas je očekivalo u glavnom delu sportskog programa. U prvoj disciplini  trci u vrećama nastupili su dečaci i devojčice koji nisu smeli da budu stariji od 10 godina. Uz podršku sa tribina roditelja, baka, dedova mališani su u vrećama koje su od njih duplo veće i šire pokazali veliku borbenost. Na kraju pobednik je po treći put zaredom postao Boško Banović iz Apatina, drugi je bio Stefan Putnik, a treći Uglješa Anđelković.

U prvoj zvaničnoj disciplini trčanje po brvnu, Marko Jeftović iz „Kečera“ postavio je novi  rekord Olimpijade od 5,15 sekundi i pobedio ispred Alena Pavlovića  koji je zaostao samo osam stotinki tako da je to bila žestoka borba. Bila je ovo samo najava još većih uzbuđenja.

U narednoj disciplini vučenju kuke svoju  dominaciju samo je potvrdio Saša Stanić iz „Džimi“ komerca i lako izašao na kraj sa svojim rivalima i tako osvojio prve bodove za svoju ekipu.

Veoma zanimljivo bilo je u skoku u dalj  iz mesta. Glavni favorit za prvo mesto Aleksandar Bundalo iz ekipe „Džimi komerca“ imao je velikog konkurenta u Ratomiru Baštiću iz ekipe Ledinaca. Ratomir je odličnim skokom od 3,28m oduševio sve prisutne i zasluženo pobedio postavivši novi rekord ličke Olimpijade. Pomalo idisponirani Bundalo morao je da se zadovolji drugim mestom sa preskočenih 3,21 m.

Lagano do pobede stigao je još jedan takmičar ekipe „Džimi komerca“. To je Dalibor Zelen koji je u pretezanju štapa oduvao sve svoje konkurente i doneo novu pobedu i predviđenih  100 bodova svom timu u ovoj disciplini.

Prava drama viđena je u skoku u vis iz mesta.Visine do 140cm mnogi takmičari su preskakali. Kada je lestivica počela da se podiže polako  počela su rušenja i odustajanja. U samoj završnici lestvicu na visini 155cm imali su pravo da preskaču samo dvojica Radovan Vidačić  i Aleksandar Bundalo.

Oba  takmičara preskočila su ovu visinu, a pravi poduhvat napravio je Vidačić preskočivši u drugom pokušaju 157cm i ponovo ostavivši Bundala bez zlatne medalje na ovom takmičenju. Velika radost takmičara „Zavičajni dan“ iz Ledinaca koji nije želeo  više da skače i pokuša da obori rekord Olimpijade od 162cm.

Kada se za četiri sekunde popnete uz stožini visoku 7,20m onda ste apsolutno zaslužili prvo mesto i šunku koja ide pobedniku u ovoj veoma tehnički zahtevnoj disciplini. Heroj ovogodišnjeg penjanja uz stožinu je „Lički sokol“ Apatinac Nikola Kovačević koji je tačno za 4,08 sekundi uspeo da udari gong na vrhu i postavi novi rekord u ovoj disciplini koji će teško biti nadmašen. Koliko je Nikola bio brz  pokazuje podatak da je drugoplasirani Jovan Stupar zaostao čak dve i po sekunde.

Nikolin kolega iz ekipe Zoran Latinović u disciplini obaranje ruke posle dosta zanimljive i iscrpljujuće borbe u kojoj je trebalo dva puta u svakom meču  savladati svakog svog protivnika bio je najbolji.

U ovoj disciplini pojavili su se izrazito jaki momci od kojih se neki i profesionalno bave ovim sportom što je dodatno doprinelo na kvalitetu nadmetanja. U ovoj disciplini viđen je jedan lep gest sudija koji su jednoglasno odlučile da se bez borbe dodele dva treća mesta i to blizancima braći Todić Milošu iz ekipe „Likosi“ Novi Sad i Marku iz ekipe „Zavičajni dan“ iz Ledinaca.

U bacanju kamena s ramena neprikosnoven je bio Rumljanin Miloš Marković  koji je u prvom hitcu ostvario odličnih i nedostižnih 14,21 metar i mirno čekao proglašenje pobednika.

Sportskom sudiji Milanu Krajinoviću dodeljena je plaketa za 15 godina delenja pravde na ovoj tradicionalnoj sportskoj manifestaciji, jer se oprašta od aktivnog suđenja i prepušta svoje mesto nekim mlađima koji su se proteklih godina uz njega učili sudijskom poslu.

U najatraktivnijoj i poslednjoj takmičarskoj igri nadvlačenje konopa koja je odlučivala o konačnom pobedniku šeste Olimpijade viđeno je nekoliko veoma neizvesnih duela među gorastasima iz ekipa koje su važile za glavne favorite i pre početka takmičenja, a to su „Srpski soko“ iz Nevesinja i takmičari „Džimi komerca“ iz Prigrevice  koji su se na iznenađenje svih sastali već u polufinalu.

Pošto su u finalu pre finala savladali velike rivale iz Nevesinja Prigrevčani su lako u velikom finalu bili bolji od Užičana iz ekipe „Stefan i div“ i stigli do zlata u ovoj disciplini i vredne novčane nagrade.

Na kraju apsolutni pobednici VI ličke olimpijade u Banji Junaković koju je posetilo oko 3500 gledalaca postali su takmičari ekipe „Džimi komerc“iz Prigrevice sa 940 bodova, drugi su bili momci iz „Zavičajnog dana“ - Ledinci sa 550 bodova, a treći „Stefan i div“ iz Užica osvojivši 380 poena. Najbolje plasirana ekipa iz Apatina  su bili  „Lički Sokolovi“ na četvrtoj poziciji prikupivši 340 bodova.

Ekipa iz Prigrevice dobila je i pehar u trajno vlasništvo pošto su tri godine zaredom pobednici ovog takmičenja, a odnosili su ekipne pobede svake godine od kada se u Apatinu održava ovaj sportski susret Ličana iz svih krajeva Srbije i regiona.

Bila je ovo još jedna uspešna Lička olimpijada, koja iz godine u godinu podiže kvalitet i masovnost i pokazuje kako se čuva tradicija i sportski duh ličkog naroda .

Prijava