«  maj 2024  »
pusčpsn
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

KURSNA LISTA

DRUŠTVENE MREŽE

Tv Apatin - Vesti

Datum kreiranja 09 maj 2015
Štampa

Tradicionalna trodnevna manifestacija Majske svečanosti, jedna od najstarijih u apatinskoj opštini, počela je juče i trajaće do ponedeljka.

Ove godine se njome obeležava 70 godina od završetka Drugog svetskog rata, pobede nad fašizmom  i kolonizacije Ličana i Banijaca na ove prostore i 50 godina od osnivanja Mesne zajednice i Dana Spomen biblioteke. 

            U holu OŠ “Mladost” otvorena je izložba fotografija “Vazduhoplovci u ratu i miru”. Izložbu je priredio Vojislav Stojanović, pilot potpukovnik u penziji, predsednik penzionera  letača i padobranaca.

Izložbu je u Prigrevici organizovao, u saradnji sa prigrevačkom osnovnom školom, Savo Drinić, predsednik Udruženja  vojnih penzionera Srbije u Somboru.

            U ime vazduhoplovne komande, Vijislav Stojanović je dodelio zahvalnice OŠ “Mladost” i direktorici Evici Ostojić, za dobru saradnju, Iliji Drljači, predsedniku Saveta Mesne zajednice Prigrevica, dr Živoradu Smiljaniću, predsedniku opštine Apatin i Savi Driniću.

Za učenike osnovne škole osržane su ulične trke, a nakon toga volonteri Crvenog Krsta izveli su pokaznu vežbu u pružanju prve pomoći.

            U Spomen bilbioteci održano je književno veče na kojem je Đuro Čanak, predsednik Zavičajnog udruženja Ličana “Ličko ogeiše” iz Prigrevice, predstavio Zoricu Koricu Aćimović, sociologa. Ona je 1997. godine napisala knjigu “Prigrevica” u izdanju odbora SANU, ediciji “Hronika sela”, uz saradnju Kulturnog centra Apatin”.

            Hronika je veoma značajna za istoriju srpskog naroda, jer govori o velikoj seobi srpskog naroda iz Like i Banije u Vojvodinu, na osnovu zakona o agrarnoj reformi i kolonizaciji i njihovom prilagođavanju životu u novoj sredini Prigrevici, koju je pre 1945. godine u znatnoj meri naseljavao nemački živalj, ali i druge narodnosti. 

            Na bini je održan program za decu i omladinu u kojem su učestvovali mališani Predškolske ustanove “Pčelica”, grupe iz objekta u Prigrevici. Održana je zabavna predstava “Dada animacija i zanimacija” u kojoj su učestvovala deca iz publike. Dečiji ansambli KUD-ova “Modriča” iz Modriče, “Prigrevica” iz Prigrevice i “Dunav” iz Apatina izveli su dečije igre i spletove igara iz Srbije. Održano je i takmičenje za “Prvi glas majskih svečanosti 2015. godine”.

Prijava