«  maj 2024  »
pusčpsn
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

KURSNA LISTA

DRUŠTVENE MREŽE

Tv Apatin - Vesti

Datum kreiranja 28 april 2015
Štampa

Apatin je danas posetio ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Vasiljević Čepurin, koga je srdačno pred okupljenim borcima i sugrađanima ispred zdanja lokalne samouprave dočekao dr Živorad Smiljanić, predsednik opštine Apatin sa saradnicima.

Nakon prijateljskog razgovora, predsednik opštine je ruskom ambasadoru rekao da je 2008. godine opština Apatin proglasila Vladimira Putina predsednika Ruske Federacije počansim građaninom grada. Tim povodom je dr Smiljanić  uručio plaketu ambasadoru Čepurinu za koju se obavezao da će je predati svom predsedniku Putinu prvim odlaskom u Rusiju.

Nakon toga je usledio svečani prijem u skupštinskoj sali, gde su ruskog ambasadora i predsednika opštine gromoglasnim aplauzom pozdravili brojni građani, a gradski hor „Jedinstvo“ je počeo da peva „Rjabinušku“.  Ova svečanost je organizovana povodom uručenja odlikovanja  borcima i učesnicima završnih borbi za oslobođenje Beograda i Jugoslavije od fašizma Momčilu Obraoviću (87) i Milanu Bursaću (89).

U emotivnom obraćanju okupljenima, Čepurin je rekao da se osećaj nacionalne pripadnosti i sećanje na sve žrtve Drugog svetskog rata nikada ne sme zaboraviti, te da iako vreme prolazi da pobeda ostaje.

Obraćajući se prisutnima, predsednik opštine  je rekao da je Drugi svetski rat bio jedan od nastrašnijih ratova, te da treba pamtiti sve žrtve koje su svoj život dale za slobodu u ratu protiv fašizma.

Deleći svoje emocije sa prisutnim sugrađanima, Čepurin je stao u redove članova hora i sa njima zapevao na ruskom jeziku.

Potom je ruski ambasador ukazom predsednika Rusije visokim priznanjima povodom 70 godina od pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu odlikovao zlatnim medaljama veterane Obradovića i Bursaća koji su bili u jedinicama NOB-a od 1941. do 1945. godine i dali doprinos najvećoj pobedi nad fašizmom.

Predsednik opštine je iskazao dobrodošlicu ruskom ambasaodru i poklonio mu vrednu umetničku sliku sa vojvođasnkim motivom slikara Milana Radakovića. Tom prilikom je dr Smiljanić rekao Čepurinu da će ga slika podsećati na posetu ovom kraju Vojvodine i gradu koji ima najviše Ličana doseljenih pre 70 godina u Apatin. 

Svoje oduševljenje odlikovanjima i suze u očima nisu krili Momčilo Obradović i Milan Bursać sećajući se 1944. godine kada su sa borcima Crvene armije učestvovali u završnim operacijama za oslobođenje Beograda i zemlje od fašističkog okupatora. Oni su nosioci više ratnih odlikovanja i posebnih odlikovanja ruske Federacije „Medalja pobede“.

 

UKAZOM PREDSEDNIKA RUSIJE VISOKIM PRIZNANJIMA POVODOM 70 GODINA OD POBEDE NAD FAŠIZMOM U DRUGOM SVETSKOM RATU AMBASADOR ODLIKOVAO ZLATNIM MEDALJAMA VETERANE MOMČILA OBRADOVIĆA I MILANA BURSAĆA

 

 

ODANOVIĆ MOMČILO- rođen 13.10 1928 godine u Širokoj Kuli-Gospić Republika Hrvatska. Učesnik je Narodnooslobodilačkog rata. Bio je borac druge brigade, šeste ličke proleterske divizije „Nikola Tesla“. Nosilac je partizanske spomenice 1941. Nosilac je više ratnih odlikovanja među kojima su: orden za hrabrost, orden zasluge za narod i orden bratstva i jedinstva. Sa borcima Crvene armije 1944.godine učestvovao je u završnim operacijama za oslobođenje Beograda i konačno oslobođenje zemlje od fašizma u drugom svetskom ratu zbog čega je od strane Ruske federacije odlikovan „medaljom pobede“.

BURSAĆ MILAN –rođen 11.11 1924.godine u Ličkoj Kaldrmi-Donji Lapac –Republika Hrvatska učesnik narodnooslobodilačkog rata od 1941-1945. Bio je borac prve brigade šeste ličke proletereske divizije „Nikola Tesla“. Nosilac je više ratnih odlikovanja među kojima je: medalja za hrabrost, orden zasluge za narod i orden za vojne zasluge. Nosilac je i ordena rada sa zlatnim vencem. Sa borcima Crvene armije je 1944.godine učestvovao u završnim operacijama za oslobođenje Beograda i konačno oslobođenje Jugoslavije od fašizma u drugom svetskom ratu. Zbog čega je od strane Ruske federacije odlikovan „medaljom pobede.

 

Prijava