«  maj 2024  »
pusčpsn
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

KURSNA LISTA

DRUŠTVENE MREŽE

Tv Apatin - Vesti

Datum kreiranja 17 mart 2015
Štampa

Poljoprivrednika je u njivama poslednjih dana sve više sa svojom mehanizacijom.Sa razlogom jer je ova, druga polovina marta i početak aprila pogodan vremenski period za predsetvenu obradu zemljišta.

U tim “ operacijama “, prema savetima stručnjaka, treba stvoriti rastresit površinski sloj u koji će biti položeno seme, uneti planiranu količinu minerealnih đubriva, kao i herbicida i insekticida ukoliko se primenjuju. Iako velike količine padavina iz prethodnog perioda, uz zimske rezerve vlage u dubljim slojevima, prave probleme na pojedinim terenima, ipak je sada priprema zeljišta lakša .

Prema setvenim planovima većima poljoprivrednika opredeliće se za setvu kukuruza soje i suncokreta dok se to za šećernu repu nemože reći. Proizvodnju ove kulture zadržaće oni koji to moraju.

To su pre svih poljoprivrednici kojima su šećerane garanti za kredite za nabavku mehanizacije, ali takvih u našoj opštini nema. Šećernu repu seju samo veliki poljoprivredni kombinati i zadrzge, ali će i mnogi od njih odustati.

Ako se pita- šta je razlog- odgovor je prilično kratak i jasan- cena šećerne repe iz godine u godinu strmoglavo pada, a isplata prošlogodišnjeg roda je na dugom štapu.

Nije retkost da je nakon predaje repe, posle odbijanja nečistoća i digestije, uz čekanje od mesec do dva na prizmama, kao i kaliranje i truljenje, tek pola roda došlo na naplatu.

Kako mnogi poljoprivednici glavnicu duga još čekaju, sve su prilike da smanjenje površina pod šećernom repom bude između 30 i 50 odsto. Ipak , analitičari su izračunali da se na našem tržištu neće javiti manjak šećera.

Prijava