VREME DANAS U APATINU

«  septembar 2020  »
pusčpsn
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

KURSNA LISTA

DRUŠTVENE MREŽE

Tv Apatin - Vesti

Datum kreiranja 07 april 2012
Štampa

Izbornu listu za izbor pokrajinskih poslanika po proporcionalnom sistemu prva je predala koalicija koju predvodi Demokratska stranka (DS) "Izbor za bolju Vojvodinu - Bojan Pajtić", u kojoj su uz DS i predstavnici nacionalnih saveta nacionalnih zajednica, Reformisti Vojvodine,

Stranka socijalne pravde, Demokratski savez Hrvata u Vojvodini i predstavnici sindikalnih organizacija.

Na glasačkom listiću pod rednim brojem dva biće koaliciona lista Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) "Liga socijaldemokrata Vojvodine - Nenad Čanak" u kojoj je uz LSV i stranka Zajedno za Vojvodinu.
Treća po redu proglašena je izborna lista političkog pokreta Ujedinjeni regioni Srbije, a naziv joj je "Ujedinjeni regioni Srbije - Mlađan Dinkić".


Srpska radikalna stranka nastupiće i ovog puta samostalno na pokrajinskim izborima, a njeni kandidati za ulazak u vojvođanski parlament nalaze se na listi "Srpska radikalna stranka - dr Vojislav Šešelj", koja je pod brojem četiri.
Peta po redosledu potvrđivanja je izborna lista koalicije koju predvodi Srpska napredna stranka (SNS) "Pokrenimo Vojvodinu - Tomislav Nikolić", u kojoj su uz SNS i Nova Srbija, Pokret socijalista i Pokret snaga Srbije-BK.
Pokrajisnka Izborna Komisija je kao šestu po redu potvrdila izbornu listu Demokratske stranke Srbije "Demokratska stranka Srbije - Vojislav Koštunica”.


Pod rednim brojem sedam je koaliciona lista "Čedomir Jovanović - Vojvođanski preokret" koju čine Liberalno demokratska partija, Srpski pokret obnove, Vojvođanska partija, Socijaldemokratska unija i Bogata Srbija.
Osma je proglašena koaliciona izborna lista "Ivica Dačić - Socijalistička partija Srbije (SPS), Partija ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS), Jedinstvena Srbija (JS), Socijaldemokratska partija Srbije (SDP Srbije)".Savez vojvođanskih Mađara predao je Pokrajinskoj izbornoj komisiji, kao manjinska stranka, listu kandidata za poslanike u Skupštini Vojvodine pod nazivom"„Savez vojvođanskih Mađara - Pastor Ištvan“.To je deveta do sada predata izborna lista za pokrajinske izbore po proporcionalnom sistemu, a podržana je potpisima 7.318 građana, iako je za liste manjina neophodno najmanje 3.000 potpisa, upola manje nego za ostale stranke ili koalicije.Za izbor ukupno 60 poslanika u pokrajinskoj skupštini, koji se biraju prema proporcionalnom izbornom sistemu, stranke ili koalicije mogu da podnesu izborne liste 15 dana pre održavanja izbora, a, kako je propisima predviđeno, neophodno je da za podršku listi sakupe najmanje 6.000 potpisa.


Druga polovina ukupnog sastava vojvođanskog parlamenta (60 poslanika) bira se po većinskom izbornom sistemu, na direktnim izborima, a za kandidaturu je potrebno prikupiti najmanje 200 potpisa.
Za ulazak u skupštinske klupe oni će se takmičiti u 60 izbornih jedinica, raspoređenih u opštinama i gradovima, na taj način da se u 39 opština pokrajine bira po jedan poslanik, u Kikindi i Somboru bira se po dva, u Zrenjaninu i Pančevu po tri, Subotici četiri, a u Novom Sadu sedam poslanika.
Dva prvoplasirana kandidata u prvom izbornom krugu 6. maja kandidovaće se za drugi krug, koji će biti održan najkasnije 15 dana posle prvog izjašnjavanja birača.

You are here:   PočetnaVESTIPokrajinska izborna komisija proglasila 9 lista po proporcionalnom sistemu