«  maj 2024  »
pusčpsn
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

KURSNA LISTA

DRUŠTVENE MREŽE

Tv Apatin - Vesti

Datum kreiranja 21 decembar 2014
Štampa

Sindikati prosvetnih radnika nastavljaju štrajk, a u ponedeljak, 22. decembra, potpuno će obustaviti nastavu na jedan dan i održati proteste u svim većim gradovima u Srbiji.

Prosvetari će se u Beogradu u podne okupiti na Trgu Nikole Pašića, a potom je planirana šetnja do Ministarstva prosvete i Vlade, rečeno je na jučerašnjoj zajedničkoj konferenciji za novinare sva četiri reprezentativna sindikata obrazovanja. Iako sindikati najavljuju mogućnost da ocene neće biti zaključene, Štrajkački odbor još nije doneo takvu odluku, niti je to sugerisano nastavnicima u vojvođanskim školama, u kojima se u utorak, 23. decembra, završava prvo polugodište.

Na pitanje Danasa da li bi takav potez doveo u neravnopravan položaj đake iz Srbije, koji na raspust odlaze 30. decembra, Jasna Janković iz Unije sindikata prosvetnih radnika odgovorila je odrečno, uz ocenu da je „skandalozno“ da u jednoj državi postoje dva školska kalendara. Sindikati kažu da će biti „na vezi“ sa svojim članstvom, ali da se eventualna odluka o nezaključivanju ocena može očekivati tek u sredu.

Sindikati su poručili da neće prekinuti štrajk dok ne potpišu sporazum sa vladom i da više ne veruju nikakvim obećanjima, jer su mnogo puta bili izigrani. Jasna Janković je rekla da se u budžetu Ministarstva prosvete lako može pronaći 22 milijarde evra, koliko je godišnje potrebno da se nadomesti smanjenje plata zaposlenih u prosveti za 10 odsto. 

Zaštitnik građana Saša Janković izjavio je da su zahtevi prosvetnih radnika opravdani, ali da borba za njihovo ostvarivanje ne sme da nanese štetu učenicima. On je rekao da nijedna borba za ostvarivanje prava ne sme da nanese štetu nekom drugom, u ovom slučaju učenicima.

Portparolka Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) Jasna Janković rekla je da sindikati od početka štrajka nisu odbili razgovore sa bilo kim, i da se raduju tome što je zaštitnik građana izrazio želju da se uključi u rešavanje problema u prosveti. Ona je kazala da prosvetari nemaju šta da dodaju onome što je već rečeno, ali da ih zanima šta bi u pregovorima mogli da kažu Janković i predstavnici Ministarstva prosvete.

Predstavnici reprezentativnih prosvetnih sindikata najavili su u četvrtak da će, ako njihovi zahtevi ne budu ispunjeni, u ponedeljak 22. decembra biti organizovana celodnevna obustava nastave i protest u Beogradu i u većim gradovima Srbije.

Prosvetari traže da budu izuzeti od smanjenja plata u javnom sektoru, a iz Vlade tvrde da je taj zahtev nemoguće ostvariti.

Prijava