«  maj 2024  »
pusčpsn
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

KURSNA LISTA

DRUŠTVENE MREŽE

Tv Apatin - Vesti

Datum kreiranja 20 decembar 2014
Štampa

Jedna od značajnih faza projekta je realizivona uz aktivnosti prstenovanja ptica hvatanjem specijalnim vertikalnim ornitološkim mrežama, nakon čega su bile premeravane, prstenovane i puštane na slobodu.

Tom metodom istraživana je seoba ptica. Prstenovano je ukupno 692 jedinke ptica unutar 37 vrsta. Najbrojnija prstenovana vrsta je bila trstenjak cvrkutić sa 181 jedinkom.

- Tom prilikom su zaineteresovani posetioci mogli da se bliže upoznaju sa raznim vrstama ptica i upoznaju ovu naučnu metodu. Upravo takav način upoznavanja ptica je posebno značajan u edukativnom radu sa decom, to je jedan od najboljih načina da zavole ptice i postanu budući ornitolozi. Za namenu sigurnog i nesmetanog boravka na terenu za proučavanje ptica napravljen je manji montažni objekat. Zainteresovani posetioci su u tom objektu mogli da borave i edukuju se o prstenovanju i posmatranju ptica.  Nakon toga smo prešli na intenzivan terenski rad prilikom čega smo podatke prikupljali posmatranjem ptica. Posmatranjem smo zabeležili 113 vrsta ptica. Pored direktnog naučnog značaja dobijenih podataka koji bi mogli da posluže kao bitan dokaz pri budućoj zaštiti područja Starog Dunava, vršena je i popularizacija posmatranja ptica i upoznavanje zainteresovanih sa pticama, njihovim staništima i odnosu čoveka prema njima. Sastavni deo priče je bila promocija aktivne zaštite ptica. Vršena su predavanja u prirodi kao i u školama o pticama i njihovim potrebama zaštite. Smatramo da smo postigli mnogo uspeha u tome preko interesovanja mnogih ljubitelja prirode i ptica, pogotovo onih najmlađih koji su dobili osnovna saznanja. Vođeni su izleti na terenu sa decom prilikom kojih su se uz pripremljenu užinu i osveženje davala osnovna saznanja o pticama i prirodi područja Specijalnog rezervata prirode “Gornje Podunavlje “. Prikupili smo značajne podatke o zastupljenosti vrsta ptica na ovom području i sačinili smo spisak posmatranih vrsta koji se nalazi ispod, navodi se u saopštenju apatinskih ornitologa.

U realizaciji edukativnog dela projekta učestvovao je veći broj školske dece i odraslih iz lokalne zajednice, ali i iz ostalih delova Srbije. Pored edukativnih aktivnosti značajan deo je posvećen i istraživačkim aktivnostima u kojima su posetioci aktivno učestvovali.

- Organizovali smo terenske obilaske i beležili prisutne vrste ptica i njihovu brojnost duž celog područja Starog Dunava i time smo sakupili značajne podatke o zaštićenim vrstama koje naseljavaju to područje. Uvodili smo zainteresovane u osnovne metode proučavanja ptica i napominjali potrebe zaštite. Jedna od glavnih aktivnosti je bila zapisivanje vrsta ptica i njihove brojnosti u periodu od kraja jula do kraja novembra i došli smo do sledećeg spiska vrsta ptica koji je prikazan ispod ovog teksta. Svi detaljni podaci o pticama zabeleženi tokom realizacije projekta će se čuvati i biti po potrebi korišćeni u naučne i zaštitarske svrhe.  Tokom realizacje projekta dobili smo pomoć od lokalne samouprave, kao i nagoveštaj dugoročnije saradnje, rekli su društva Nenad Spremo i koordinator društva Radivoj Obradović

Prijava