«  maj 2024  »
pusčpsn
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

KURSNA LISTA

DRUŠTVENE MREŽE

Tv Apatin - Vesti

Datum kreiranja 07 decembar 2014
Štampa

Najvažniji posao u ataru od kojeg u velikoj meri zavisi kvalitet i uspešnost prolećne setve privodi se polako kraju.

 

Reč je o zaoravanju duboke brazde, a vreme kakvo je bilo proteklih dana  bilo je idealno za taj posao.

Neki poljoprivrednici bili su u mogućnosti da pre ove jesenje “operacije” bace i veštačka NPK đubriva, ali dosta njih je njive ostavilo “ posnim “ uglavnom zbog  nedostatka novca. Oni se nadaju lepom proleću kada će, pred setvu, možda, to i nadoknaditi.

U donje slojeve zemlje, zbog padavina poslednjih dana, vlaga se polako spušta što je, kako kažu poljoprivrednici, idealno za zaoravanje duboke brazde. Kiši  sa početka nedelje jedino se nisu obradovali  svilojevački zemljoradnici jer je tamo zemlja lošeg kvaliteta. Svaki višak padavina pretvara se u vodeno ogledalo koje zna ostati  na njivi i duži vremenski period.

- Obzirom da je pred nama vreme u kome se očekuju niske temperature, dobro je da smo završili zaoravanje duboke brazde. Imali smo i malih problema jer smo u neke njive , zbog vodenih ogledala, morali ulaziti i tri puta ali je bitno da smo posao priveli kraju. To je ipak najbolja prirodna agrotehnička mera za period kada zemlja miruje, a kada grane proleće tu ćemo posejati repu, soju, suncokret i kukuruz- kaže Franjo Dampfinger, direktor Zemljoradničke zadruge “ Svilojevo”.

 

Prema njegovim rečima mehanizacija se sada pere i čisti, a obavljaju se i neke opravke nakon čega će  sva oruđa biti smeštena u garažu.  Za radnike će, najverovatnije, za  nedelju dana nastupiti odmor čime će oni nadoknaditi sav višak sati koji su imali tokopm poslednjih meseci.

Slična ili identična priča može se čuti i od rukovodilaca u ostalim poljoprivrednim  preduzećim. Neki su na pragu da zaoravanje duboke brazde završe, neki čekaju da se njive malo prosuše, a veliki broj individualnih poljoprivrednih proizvođača čeka prve jače mrazeve.

Prijava