«  april 2024  »
pusčpsn
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

KURSNA LISTA

DRUŠTVENE MREŽE

Tv Apatin - Vesti

Datum kreiranja 12 oktobar 2014
Štampa

Lepo vreme, uz temperature uobičajene za ovo doba godine, poljoprivrednici maksimalno koriste da uberu plodove sa njiva, pripreme zemljište zaoravanjem duboke brazde za proleće, ali i da se pripreme za setvu kultura za koje su sada optimalni setveni rokovi.

Na parcelama gde  je zemljište već pripremljeno za setvu, seme pšenice uskoro će biti u zemlji. Sa tim poslovima.uglavnom žure individualni poljoprivrednici iako su sve donedavno govorili da nisu zadovoljni otkupnom cenom koju su dobili ove godine i da neće moći da primene odgovarajuću agrotehniku. Oni koji nemaju mnogo oranica požurili su i da  napune čardake kukuruzom jer je njihov rezon- ako su klipovi još vlažni, prosušiće se, a setvu hlebnog žita ipak treba obaviti na vreme.  

Stručnjaci u oblasti agrara podsećaju poljoprivrednike da setvu pšenice i ostalih ozimih žita treba po mogućnosti obaviti u optimalnom roku  do 5. novembra. Takođe sugerišu da, ako to nisu uradili,  posle osnovne obrade zeljišta treba odmah izvrše predsetvenu pripremu i da pri tome vode računa da se ne zbije previše površinski sloj. Nakon setve, kako kažu, najbolja je, ako ne i obavezna, mera drljanje-kako bi se seme dobro prekrilo, odnosno valjanje- kako bi se sačuvala vlaga i ostvario što bolji kontakt sa semenom.

U Poljoprivrednoj stručnoj službi Sombor očekuju da će ratari na području opština Apatin, Sombor i  Odžaci, u velikoj meri ispuniti setveni plan. Za ozimu pšenicu on iznosi  nešto više od 32.000 hektara.

U sonćanskom “ Mladom borcu u restrukturiranju”  od pre dva dana (sreda ) krenuli su u setvu ugovorenog pivarskog ječma  na 130 hektara ali i semenske pšenice na 50 hektara, a odradili su već i značajan posao pripreme zemljišta za proleće.

-U iščekivanju da saznamo ko će biti naš novi vlasnik poorali smo i 4o hektara za prolećne kulture . Proizvodnju smo kako vidite ugovorili za svih 306 hektara naše zemlje u vlasništvu, a narednih dana ćemo krenuti i u berbu merkantinog kukuruza na 88 hektara-kaže Zlatan Pavlović, tehnički rukovodilac ove sonćanske firme.

Prijava