«  april 2024  »
pusčpsn
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

KURSNA LISTA

DRUŠTVENE MREŽE

Tv Apatin - Vesti

Datum kreiranja 15 septembar 2014
Štampa

Centralnom priredbom  u Sali Doma kulture u Sonti, sinoć je završena trodnevna manifestacija posvećena berbi grožđa, mladom vinu i dolasku jeseni. U bogatom gotovo dvočasovnom programu, učesnici „Grožđebala“ pokazali su svu raznolikost narodnih  berbanskih običaja ali i mnoštvo koreografija uz koje se igralo, pevalo i veselilo.

Sinoćnju završnu priredbu svečano je otvorio predsednik  apatinske opštine dr Živorad Smiljanić. Pozdravljajući sve prisutne a i same učesnike ove priredbe on je istakao da je „Grožđebal „ najstarija manifestacija ovakve vrste u apatinskoj opštini ali da dugu tradiciju berbanskih običaja Sonćani neguju kao beskrajno veselje u kojem se slavi svaki plod kojeg zemlja daje.

Skupština opštine Apatin je, da podsetimo, uz Mesnu zajednicu Sonta uvek pokrovitelj manifestacije „ Grožđebal „, pa je tako bilo i proteklih dana  kada se „Grožđebal organizovao po 83. put. Zbog toga je, po tradiciji, zvono grožđa, koje je juče tokom popdneva blagosiljano u crkvi Svetog Lovre u Sonti, uručeno  pred kraj priredbe, predsedniki apatinske opštine, a publika je to pozdravila uz dugotrajan aplauz.  Dlanove publika nije štedela ni kada je podržavala svakog od učesnika  centralne priredbe, članove KUD-ova „ „ Jovan Lazić „ iz Belog Manastira i „ Stapar „ iz Stapara“ kao i domaćine- OKUD-a „ Ivo Lola Ribar, KPZH „Šokadija“ i Tamburaškog orkestra „ Sonćanski biseri“.

Uživali su, jednom rečju, svi koji su prisustvovali sinoćnjoj završnoj priredbi „Grožđebala“ i oni koji su posmatrali ili učešstvovali u velikoj narodnoj svetkovini „ Šokačkoj svadbi“.  Za Mateu Matin i Dragana Durakovića-jučerašnji dan će ostati u večnoj uspoemni. Bili su knez i kneginja ovogodišnjeg 83. „Grožđevala „ u Sonti.

Prijava