«  april 2024  »
pusčpsn
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

KURSNA LISTA

DRUŠTVENE MREŽE

Tv Apatin - Vesti

Datum kreiranja 15 septembar 2014
Štampa

Članovi Socijalno-ekonomskog saveta (SES) nisu uspeli da dođu do zajedničkog rešenja koliko bi minimalna cena rada trebalo da iznosi u sledećoj godini, izjavio je ministar rada Aleksandar Vulin.

"To znači da će Vlada preuzeti odgovornost i doneti odluku na jednoj od narednih sednica," rekao je Vulin novinarima, nakon sednice SES-a.
On je podsetio da rok da se SES izjasni o minimalnoj ceni rada ističe sutra, ali da će Vlada na jednoj od narednih sednica doneti odluku o tom pitanju, istakavši da se minimalna cena rada primenjuje od 1. januara naredne godine.
Ministar je naglasio da i sindikati i poslodavci razumeju da ekonomska situacija nije takva da je moguće izaći svim zahtevima u susret, a država sa treće strane mora da sprovede elemente rigorozne štenje.
"Poslodavci i sindikati nisu uspeli da se dogovore. Vlada Srbije će to uraditi u skladu sa zakonom i u skladu sa svojom politikom koju promoviše...Politika vlade je politika štednje i ona će biti primenjena i na ovoj odluci", rekao je Vulin.
Prema njegovim rečima povećanje minimalne cene rada nije stvar matematike već pitanja da li to privreda može da izdrži.
On je najavio da je na današnjoj sednici SES-a donet zaključak da se oforme radne grupe koje će raditi na formiranju budućih parametara koji utiču na minimalnu cenu rada, a koji su sada predviđeni Zakonom o radu u članovima 111. i 112.
Ministar je ukazao da se u javosti često mešaju minimalna zarada i minimalna cena rada.
Minimalna zarada je socijalna a ne ekonomska kategorija, minimalac je mera koja se donosi kada je teška situacija i "to je granica ispod koje ne možete da idete čak i ako na tržištu rada možete da nađete čoveka koji će raditi za manje".

Prijava