«  april 2024  »
pusčpsn
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

KURSNA LISTA

DRUŠTVENE MREŽE

Tv Apatin - Vesti

Datum kreiranja 07 septembar 2014
Štampa

Premijer Aleksandar Vučić i ministar finansija Dušan Vujović objaviće sutra konačnu odluku o tome koliko će biti smanjene plate i penzije, kaže ministar privrede Željko Sertić.

„U merama fiskalne konsolidacije nije samo pitanje smanjenja plata i penzija. Na rashodnoj strani budžeta ući ćemo u ozbiljno rešavanje pitanja javnih preduzeća. Moramo rešavati visoke kamate koje su od 2007. podizane da bismo taj deo smanjili", ističe Sertić.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je u Sremskoj Mitrovici da će politika Vlade Srbije u predstojećim razgovorima sa Međunarodnim monetarnim fondom o smanjenju plata i penzija zasnivati na tome da najsiromašniji moraju biti zaštićeni. Vulin je rekao novinarima da će predsednik Vlade Srbije, s obzirom na to da se u ovoj Vladi zna red, u ponedeljak izaći pred javnost i reći šta nas očekuje. „Sačekajmo ponedeljak kada će se vrlo precizno znati šta će se dešavati dalje, a ono što sada mogu da kažem, a to jeste politika naše vlade, da najsiromašnjiji moraju biti zaštićeni”, rekao je on.

Vulin je naglasio da „teret pogrešnih odluka i teret onoga što nije zarađeno ne treba da bude raspoređen tako da oni koji su najsiromašniji primaju najveći teret”.

Premijer Aleksandar Vučić juče je najavio da u ponedeljak počinju razgovori unutar vlade o rebalansu budžeta i smanjenju plata i penzija kao i sa predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda, ali je ponovio da se to odnosi samo na plate u javnom sektoru i na penzije, te da će najsiromašniji biti apsolutno zaštićeni.

Saradnik Instituta za tržišna istraživanja Saša Djogović ocenio da je najavljeno smanjenje plata u javnom sektoru i penzija nužna mera nastala kao posledica neodgovorne ekonomske politike i odugovlačenja reformi javnog sektora u celini.

Prijava