«  mart 2024  »
pusčpsn
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

KURSNA LISTA

DRUŠTVENE MREŽE

Tv Apatin - Vesti

Datum kreiranja 25 jul 2014
Štampa

Carinici su na graničnom prelazu Horgoš sprečili pokušaj krijumčarenja dva prirodna dijamanta čija će vrednost biti utvrđena nakon veštačenja. Dijamanti su otkriveni na ulazu u Srbiju, kada se u traci za putnike koji nemaju ništa da prijave za carinjenje, pojavio automobil marke "Mercedes-Benz CL 500", čeških registarskih oznaka.

Vozilom je upravljao češki državljanin koji je putovao sa sinom na relaciji Češka - Srbija. Na pitanje carinika da li imaju nešto da prijave carinskoj kontroli, obojica su odgovorila da imaju samo svoj lični prtljag. Carinici su ipak odlučili da zajedno sa pripadnicima granične policije detaljno pregledaju automobil. Tada su među ličnim stvarima, u torbi za lap top, između njegovih stranica, pronađena 2 (dva) komada obrađenog prirodnog dijamanta tako da su dobijena dva brilijanta okruglog oblika.

Zbog specifičnosti robe nije moguće utvrditi vrednost, pre nego što se obavi veštačenje otkrivenih dragulja.Oba putnika su predata u dalju nadležnost policiji radi vođenja krivičnog postupka. Da podsetimo, dijamant je najtvrđi mineral na zemlji i upravo zbog toga do početka 15 veka njegova obrada nije bila moguća.

Do tada se u nakit ugrađivalo samo neobrađeno kamenje, a onda je otkriveno da se dijamant može seći drugim dijamantom. Neobrađeni i nepolirani dijamanti izgledaju kao komadići stakla, ali posle obrade i brušenja faseta pokazuju sav svoj sjaj i lepotu. Kakav će konačan oblik imati prirodni dijamant zavisi od toga kako je brušen.

Najčešće korišćeni brus je upravo okrugli brilijant, mada je moguće izbrusiti prirodan kamen i tako da se dobiju drugi oblici poput markiza, ovala, kruške, srca i dr.

Prijava