«  maj 2024  »
pusčpsn
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

KURSNA LISTA

DRUŠTVENE MREŽE

Tv Apatin - Vesti

Datum kreiranja 16 jul 2014
Štampa

U svim većim gradovima Srbije organizuju se javne tribine, razgovori sa građanima, dele se flajeri,a prikupljaju se i potpisi za referendumsko pitanje da se zakoni povuku iz procedure. 

Kako reprezentativni sindikati, poslodavci i Vlada do pre sedam dana nisu uspeli da usaglase stavove oko dva važna zakona - Zakona o radu i Zakona o PIO, nezadovoljni radnici započeli su sa svim oblicima sindikalne borbe protiv, kako oni tvrde, antiradničkog, antisindikalnog i antinarodnog Zakona o radu, kao i drugih zakona – Zakona o PIO, Zakona o stečaju i Zakona o privatizaciji. Nakon što su održali i konferencije za novinare i izdali sa njih saopštenja, najavili su za sutra, 17. jula, u 11.00 časova na Trgu Nikole Pašića u Beogradu, masovno okupljanje građana iz cele Srbije.

Tada će, kako je najavljeno, otpočeti pretestna šetnja oko Skupštine Republike Srbije, sa zahtevom da se pomenuti zakoni povuku iz Skupštinske procedure. Kako saznajemo, iz apatinske opštine ovoj protestnoj šetnji pridružiće se i desetak radnika članova Saveza samostalnih sindikata Srbije. Oni će, zajedno sa predstavnicima iz Sombora ,sutra krenuti put Beograda. Pošto sindikati, kako tvrde “ne žele da zaustave reforme, žele da rade svoj posao i da se brane protiv nečega što nije dobro “.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je danas da generalni štrajk koji su za sutra najavili sindikati u Srbiji, nema nikakve veze sa izmenama i dopunama Zakona o radu koje su na dnevnom redu Skupštine Srbije. Vulin je istakao da će se izmenjeni Zakon o radu svakako sprovesti, bez obzira na „sve koji hoće da Srbija stane, da se ne promeni ništa i da se sačuva zakon po kojem je otpušteno 384.000 ljudi”.

„Očigledno se mora 'krenuti iz rova', a ono što sindikati rade je samo kopanje rova i čine medveđu uslugu radničkoj klasi praveći od nje smetnju za promene u Srbiji, što nije istina. Radnik hoće da se nešto promeni”, naveo je Vulin.

Komentarišući izmene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju koje su danas na dnevnom redu Skupštine, ministar je kazao da će i taj propis imati ekonomske efekte.

Prijava