«  april 2024  »
pusčpsn
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

KURSNA LISTA

DRUŠTVENE MREŽE

Tv Apatin - Vesti

Datum kreiranja 18 april 2014
Štampa

Sve hrišćanske crkve i vernici danas obeležavaju Veliki petak, dan kada je na Golgoti raspet i umro Isus Hristos. Ove godine svi hrišćani Uskrs obeležavaju u nedelju, 20. aprila.

Bogosluženjima na Veliki petak obeležava se vreme smrti i skidanja sa krsta tela Gospodnjeg, kada se na posebno ukrašen sto ispred oltara koji predstavlja Hristov grob iznosi plaštanica. Sveštenici iznose crvenu plaštanicu i tri puta, uz zvuke klepala, obilaze oko crkve, što simbolično predstavlja Hristovu sahranu.

Plaštanica se potom polaže ispred oltara, a vernici u tišini dolaze na celivanje sve do subote uveče, uoči Vaskrsa koji se slavi od ponoći i kada se u znak vaskršnje radosti oglašavaju i prva zvona. U pravoslavnim crkvama se na Veliki petak ne služe liturgije, već carski časovi sa čitanjem delova Jevanđelja o događanjima u dane Stradanja.

Veliki petak je za sve hrišćane dan strogog posta, a u Srbiji je običaj da se zaustave svi poslovi i u kući i u polju, kao i da se farbaju jaja u crvenu boju koja je simbol nevino prolivene krvi Hristove i novog života.Patrijarh srpski Irinej čestitao je uskršnje praznike vernicima, uz poruku da je Vaskrs praznik svepravoslavnog jedinstva i svehrišćanskog zajedništva pozivajući, u ime Hrista, na jedinstvo i slogu u Crkvi.

Patrijarh je u poslanici poručio da se posebno moli za braću i sestre na Bliskom istoku i Ukrajini, sa željom i molitvom da se razagna tama greha koja se nadvila nad njima i da se prosvetli um i duša sejačima mržnje prema svetom pravoslavlju i ozari mirom i svetlošću istine. Irinej je rekao da posebno pozdravlja stradalnu braću i sestre na Kosovu i Metohiji koji, iako u okovima neslobode, obespravljenosti i diskriminacije, danas slave pobedu dobra nad zlom, života nad smrću, Hrista vaskrslog nad demonskim silama tame.

Uskrs svim hrišćanima čestitao je i beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar uz poruku da je Isus svojom jedinstvenom mukom, smrću i uskrsnućem čovečanstu otvorio i prozore i vrata. Isus ne dozvoljava da nam bilo ko oduzima istinsku nadu, radost vere, slobodu, samostalnost i odgovornost, rekao je Hočevar u uskršnjoj poslanici i istakao da "niko ne sme da nas pravi fizičkim, psihološkim ili ideološkim robljem".Tradicinoalno, na Veliki petak u većini domova farbaju se uskršnja jaja.

I dok se većina odlučuje za tradicionalno ukrašavanje, Pavle Opačić iz Novog Sada guščija, pačija, kokošija, pa čak i nojeva jaja pretvara u neverovatna umetnička dela.

Prijava