«  mart 2024  »
pusčpsn
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

KURSNA LISTA

DRUŠTVENE MREŽE

Tv Apatin - Vesti

Datum kreiranja 17 april 2014
Štampa

ВАСКРШЊИ ПОЗДРАВ ПРАВОСЛАВНИМ ВЕРНИЦИМА!

 

“Христос васкрсе из мртвих,

смрћу смрт победи и онима

у гробовима, живот дарова.”

            Прави хришћанин се разликује од нехришћанина по томе што је  увек прожет јеванђелском вером , надом и љубављу у нераскидивој вези са Црквом; што увек има непоколебиво убеђење да ми сви у Богу живимо и крећемо се и јесмо          (Дел.ап.17,28).

            Ово хришћанско јеванђелско осећање вере наде и љубави у потпуности се пројављује и долази до изражаја црквеношћу – молитвом -  учествовањем у богослужбеном животу – литургијском животу. Молитва је одлика хришћанског духовног живота. Она је дакле,  смерно и скрушено узношење ума и срца и духа ка Богу и светима Његовим. Молитва је вапај душе човекове ка Богу за помоћ и милост, по речима псалмопевца Давида: Господе, Теби завапих, услиши ме, чуј глас мољења мога када вапим Теби.”(Пс. 141, 1). “Теби Господе, подижем душу своју. Боже мој у Тебе се уздам... (пс. 25, 1-2).Молитва је најмоћније човеково духовно оружје против свих зала, напасти и искушења у овоме свету. Јер ако је Христом Распетим  и Васкрслим   испуњен наш живот – ко нам шта може?  “Близу је Господ свима који Га призивају, свима који га призивају у истини. вољу оних који Га се боје испуниће, и молбу њихову услишиђе и спашће их. (Пс. 145, 18-19).  

            Вера   прво својство успешне праве скрушене молитве. Молитва нас Православних Хришћана је неодвојива од вере. Где нема вере ту ни молитве не може бити. Спаситељ је рекао: “Све што затражите у молитви верујући, добићете.”(Мт.21,22).  Општење са Богом или молитва, предпоставља веру у Бога – веру да је Христос Васкрсао. Ако немамо вољу да идемо у цркву на молитву, нарочито на свету Литургију, већ погрешно сматрамо да се можемо ван цркве молити или пак уопште и не молити, онда значи да смо нажалост духовно успавани или духовно мртви.

            Истрајност  је друго својство успешне праве скрушене и савршене молитве. Јер без истрајности и трпљењау молитви, немогуће је осетити чудотворну, божанску моћ молитве. Иако нам се понекад чини да је Бог окренуо лице Своје од нас и да не чује нашу молитву, никада не смемо малаксати у молитви. Много пута Господ испуни нашу молитву доцније а не одмах да бисмо повеђали своју ревност у молитви.

            Смиреност  је  треће својство успешне праве скрушене и савршене молитве. Кроз молитву човек стално исповеда своју немоћ пред Богом, да би се испунио чудотворном силом божанском.

            Глава Једне Свете Саборне и Апостолске Цркве у коју исповедамо и верујемо је Богочовек Исис Христос Распети и Васкрсли, Који обједињује и повезује у Себи пророке и апостоле, старозаветну и новозаветну Цркву, све истински верујуће људе свих народа и племена,   држећи их у јединству у Светој Литургији.

            Васкрсли Господ Исус Христос увек испуњава Собом Цркву Своју Православну, увек је присутан у сваком члану њеном и Црква Њиме живи као што тело живи душом. Зато је Црква непобедива. На бурном мору живота Црква је стена која се не може разбити и о коју се разбијају сви непријатељи њени а они људи који се свим бићем у њој спасавају живом и делатном вером у Христа Васкрслога, како нас учи апостол и јеванђелист Лука:  “могу постати једно срце и једна душа.(Дел. ап. 4,32).  Дакле, сваки човек, без изузетка, ма ко он био, може се спасити само у Цркви у Светој Литургији а ван Цркве – без Христа Васкрслога, је као лоза која се осуши чим се одвоји од чокота.

            Драга браћо и сестре. Осећање које нас још прожима поред вере у Васкрслог Господа Исуса Христа јесте осећање хришћанске наде.Хришћанска нада је успокојење срца у Богу са увереношћу да се Он непрестано стара о нашем спасењу и да ће нам даровати обећано блаженство.Наша нада, или темељ наше наде, јесте Сам Васкрсли Господ Исус Христос.  “ ...Сасвим се надајте благодати која ће вам се донети откривењем Исуса Христа” (1. Пет. 1,13).Средство за задобијање спасоносне наде јесте редовно молитвено учешће у Богослужењима Цркве,  дакле постојати литургијским начином живота.Сам Господ Исус Христос са молитвом сједињује наду да ће се добити жељено: “И што год заиштете од Оца у Име Моје, то ћy учинити, да се прослави Отац у Сину” (Јн.14, 13).

            Ништа човека не чини  у толикој мери сличним Богу нити га ишта толико сједињава са Богом колико истинска љубав према Богу и према ближњему. Ако имамо љубави Бог је у нама. Где је љубав ту је Бог, где је Бог ту је љубав. Јер, “Бог је љубав и који пребива у љубави у Богу пребива и Бог у њему.(IЈов. 4,16), “...јер је љубав од Бога“(I Јов. 4,7).  Два су главна предмета љубави: Бог и човек. Прво Бог па онда човек.

          Однос човека према ближњему не може се правилно успоставити без његовог правилног односа према Богу. На првом месту је љубав према Богу а на другом љубав према човеку и према свему уопште. Љубити Бога значи целог себе предати Богу и бити учесник у животу Божијем, бити испуњен Богом и стално носити Бога у себи. Наша љубав према Богу рађа се од љубави Божије према нама. У томе је љубав, не што ми заволесмо Бога него што Он заволе нас.

         Љубав прма Богу показујемо у држању свих заповести Божијих, јер Господ говори: Ако имате љубави према мени, заповести моје држите. (види Јов. 14,15; 23-24).  Љубав према људима јесте само пројава наше невидљиве, унутрашње љубави према Богу. Љубав према ближњима извире из љубави према Богу, јер је човекољубље, у свим видовима својим, увек условљено истинском љубављу према Богу.

          Свети Апостол Јован Богослов каже у својој првој саборној посланици: Ако ко рече : Љубим Бога  а мрзи брата својега, лажа је , јер који не љуби брата својега којега види, како може љубити Бога, којега није видео? “ (IЈов. 4,20).       овим речима је врло јасно наглашено да онај који не љуби све људе као себе самога, тај уствари ни Бога не љуби. Истинска љубав према Богу увек се пројављује у савршеном човекољубљу. Истинска љубав према Богу увек из себе рађа љубав према свим људима. Ако немамо савршеног човекољубља, то је знак да је у нама замрла и љубав према Богу. Љубав се рађа од Љубави –Бога (јер Бог је љубав), као што се и светлост рађа од светлости, добро од доброга, живот од живота.

            Драга браћо и сестре! Неће бити мира у људима и међу људима и народима, докле год људи не буду  обожени и испуњени правим хришћанским човекољубљем. Једино је Христовом љубављу,   откупном крсном смрћу и Васкрсењем,  тим савршеним човекољубљем, условљена хармонија како у човековој личности тако и у људском друштву. 

Драга браћо и сестре! Без свете Литургије нема Цркве, без Цркве нема Хришћанства - Православља. Истински Хришћанин вером, надом и љубављу у Цркви на молитви на светој Литургији долази до сазнања и блаженог осећања да Христова победа над смрћу јесте и његова победа, да Христово Васкрсење јесте и његово васкрсење. Христу треба веровати више него икоме или ичему. Ништа Христово не треба проверавати ничим нехристовским. Јер,  вера у Христа Распетог и Васкрслог и јесте потпуно поверење у Христа и Јеванђеље, она је живот по Христу и по Јеванђељу Његовом.

Са таквом вером и надом и данас славимо Светло Васкрсење Христово са свима Вама драга браћо и сестре, драга децо, драги наши парохијани.

            Честитајући Вам овај највећи и најрадоснији хришћански празник  Васкрсења Христовог, са жељом да будемо сви заједно у молитвама на Светим Васкршњим Богослужењима, у братској слози, љубави и доброј вољи, обасјани Васкрслом светлошћу,  најтоплије Вас поздрављамо радосним речима:   

 

ХРИСТОС ВАСКРСЕ!

ВАИСТИНУ ВАСКРСЕ!

 

Римокатолички Жупни Уред и сву  Нашу  драгу  браћу и сестре, припаднике  римокатоличке  цркве , који ове године у исти дан кад и ми прослављају овај највећи хришћански празник,  поздрављамо радосним речима:

 

СРЕЋАН УСКРС !

 

 

РАСПОРЕД БОГОСЛУЖЕЊА У СВЕТОАПОСТОЛСКОМ ХРАМУ О ВАСКРСУ 2014. ГОДИНЕ

 

 

 

 

ЛАЗАРЕВА СУБОТА

ЈУТРЕЊЕ

08,00 ч.

СВЕТА ЛИТУРГИЈА

у наставку

ВРБИЦА

( скуп у богомољи свете Петке)

 

17,00 ч.

ВЕЛИКО ВЕЧЕРЊЕ

18,00 ч.

 

ЦВЕТИ

 

ЈУТРЕЊЕ

 08,00 ч.

СВЕТА ЛИТУРГИЈА

у наставку

ВЕЧЕРЊЕ

18,00 ч.

 

 

ВЕЛИКИ ПОНЕДЕЉАК

УТОРАК

СРЕДА

 

ЈУТРЕЊЕ И

 ЧАСОВИ

 

08,00 ч.

ПРЕЋЕОСВЕЋЕНА ЛИТУРГИЈА

у наставку

ВЕЛИКО ПОВЕЧЕРЈЕ

(НА ВЕЛ.СРЕДУ МАЛО)

 

18,00 ч.

 

ВЕЛИКИ ЧЕТВРТАК

ЈУТРЕЊЕ

08,00 ч.

СВЕТА ЛИТУРГИЈА

у наставку

ВЕЛИКО БДЕНИЈЕ

18,00 ч.

 

 

 

 

ВЕЛИКИ ПЕТАК

ЦАРСКИ

ЧАСОВИ

у

10,00 ч.

ВЕЧЕРЊЕ СА ИЗНОШЕЊЕМ ПЛАШТАНИЦЕ

 

16,00 ч.

ПОВЕЧЕРЈЕ

(ПЛАЧ МАЈКЕ БОЖЈЕ)

 

19,00 ч.

ЈУТРЕЊЕ ВЕЛИКЕ СУБОТЕ

СА СТАТИЈАМА

у наставку

 
 

ВЕЛИКА СУБОТА

СВЕТА ЛИТУРГИЈА

  

10,00 ч.

 

ВАСКРС

(први дан)

ЈУТРЕЊЕ

24,00 ч.

СВЕТА ЛИТУРГИЈА

 

09,00 ч.

ВЕЧЕРЊЕ

18,00 ч.

 

ВАСКРС

(други дан)

ЈУТРЕЊЕ

08,00 ч.

СВЕТА ЛИТУРГИЈА

у наставку

 

ВЕЧЕРЊЕ

18,00 ч.

 

ВАСКРС

(трећи дан)

ЈУТРЕЊЕ

08,00 ч.

СВЕТА ЛИТУРГИЈА

у наставку

ВЕЧЕРЊЕ

18,00 ч.

 

 

 

  РАСПОРЕД БОГОСЛУЖЕЊА

О  ВАСКРСУ 2014.године

У БОГОМОЉИ

СВЕТОГ АПОСТОЛА И ЈЕВАНЂЕЛИСТА МАРКА

 

 

ВЕЛИКИ ЧЕТВРТАК

Велико бденије ................................................................................... у 18,00 ч.

 

 

ВЕЛИКИ ПЕТАК

Вечерње  са изношењем плаштанице ......................................   у 16,00 ч.

 

 

ВЕЛИКА СУБОТА

Света Литургија  ............................................................................... у 09,00 ч.

 

 ВАСКРСЕЊЕ  ХРИСТОВО

 

Јутрење у продужетку СВЕТА ЛИТУРГИЈА    ......................... у   06,00 ч.

 

ХРИСТОС ВАСКРСЕ !

ВАИСТИНУ ВАСКРСЕ!

Prijava