«  mart 2024  »
pusčpsn
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

KURSNA LISTA

DRUŠTVENE MREŽE

Tv Apatin - Vesti

Datum kreiranja 01 april 2014
Štampa

Projekat ’’Upravljanje javnom imovinom’’, u čijoj impelemntaciji učestvuju Grad Novi Sad, Opština Apatin i JKP „Informatika“ Novi Sad predstavljen je danas u Apatinu u okviru aktivnosti „Studijska poseta Opštini Apatin povodom realizacije projekta „Public Property Management“ u zgradi SO Apatin.

Da podsetimo, prvo predstavljanje projekta priređeno je 19. 03 2014. u Gradskoj kući Grada Novog Sada, kao i Sporazum Grada Novog Sada i Opštine Apatin sa Republičkim geodetskim zavodom koji je tim povodom postignut. Projekat se realizuje u okviru EU Exchange 4 programa koji finansira Evropska unija, njime rukovodi Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji, a sprovodi Stalna konferencija gradova i opština.

Cilj projekta je unapređenje procesa uspostavljanja prava javne svojine Grada Novog Sada i Opštine Apatin u cilju stvaranja uslova za ubrzani lokalni ekonomski razvoj. Planirane projektne aktivnosti doprineće efikasnijoj primeni Zakona o javnoj svojini kojim su lokalne samouprave postale nosioci prava svojine na imovini koju koriste.

Suština je da se pojačaju kapaciteti u upravama i preduzećima koja se bave imovinom, kako bi na efikasniji način odgovorili zahtevima potencijalnih investitora i sklapanjima javno-privatnih partnerstava.

Vrednost projekta je oko 150 000 evra od čega je EU donirala nešto više od 112 000 evra.

Očekivani rezultati projekta su:

- Poboljšani stručni kapaciteti službenika i rukovodilaca zaposlenih u lokalnim samoupravama u oblastima upisa prava javne svojine i upravljanja imovinom;

- Poboljšani tehnički kapaciteti i uspostavljena IT infrastruktura;

- Kreirane digitalne baze podataka nepokretnosti koje su predmet prenosa u javnu svojinu Grada Novog Sada i Opštine Apatin;

- Informisani korisnici na nepokretnostima (ustanove, agencije, javna preduzeća i dr.), stručna javnost, privatni sektor i građani o ciljevima i rezultatima projekta.

Planirani rok za realizaciju projekta je 12 meseci.

- Goste i sve prisutne pozdravio je u uvodnoj reči Dr Živorad Smiljanić, predsednik Opštine Apatin koji je ukazao na značaj efikasne primene Zakona o javnoj svojini kojim su lokalne samouprave postale nosioci prava svojine na imovini koju koriste.

„Opština Apatin predstavlja primer dobre prakse u ovoj zakonskoj proceduri pa je studijska poseta organizovana sa ciljem da omogući zaposlenima iz Gradske uprave Novi Sad da se obezbedi prenos znanja i iskustva u postupku pravljenja inventara kao i potrebama unapređenja ove prakse. Suština je da se projektom pojačaju kapaciteti u upravama i preduzećima koja se bave imovinom, kako bi na efikasniji način odgovorili zahtevima potencijalnih investitora i sklapanjima javno-privatnih partnerstava.“

Usledilo je predstavljanje projekta „Public Property Management“  od strane Slobodana Miloševića, član projektnog tima iz Gradske uprave Novi Sad, i predstavljanje rada Uprave za imovinu i stambene poslove Grada Novog Sada na poslovima upisa javne svojine – koje je prikazala Branislava Baljošević, pomoćnik načelnika Uprave za urbanizam i stambene poslove.

Predstavnik Odeljenja za stambeno-komunalnu delatnost zaštitu životne sredine, urbanizam, građevinske i imovinsko - pravne poslove  Zvezdana Zvonar, izložila je zakonsku proceduru, metodološki pristup i iskustvo Opštine Apatin na poslovima upisa javne svojine.

Razmena iskustava na poslovima popisa imovine i upisa javne svojine nastavljena je i tokom obilaska radnih prostorija Odeljenja za stambeno-komunalnu delatnost zaštitu životne sredine, urbanizam, građevinske i imovinsko - pravne poslove Opštine Apatin.

Obzirom da je jedna od ključnih aktivnosti kreiranje digitalne baze podataka nepokretnosti koje su predmet prenosa u javnu svojinu Grada Novog Sada i Opštine Apatin, predstavljen je koncept aplikacije za  evidentiranje i upravljanje javnom imovinom, od strane Vladimira Krstić, član projektnog tima Grada Novog Sada.

U završnom delu studijske posete Opštini Apatin, otvorila se konstruktivna diskusija o konceptu buduće  softverske aplikacije za  evidentiranje i upravljanje javnom imovinom. Naime, donacijom EU biće nabavljena potrebna  IT oprema kao i softverska aplikacija za unos podataka i upravljanje imovinom u skladu sa evropskom praksom. To je i razlog da se  očekuje da će projekta uticat na poboljšanje stručnih kapaciteta zaposlenih na ovim poslovima.

Šef Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj Opštine Apatin Snežana Milešević, koordinator ovog projekta u Opštini Apatin rekla je da krajnji rezultat projekta trebao bi biti da ćemo efikasnim upravljanjem imovinom ostvariti značajne prihode u svojim lokalnim samoupravama. Tako ćemo poboljšati poslovnu klimu opštine, podići konkurentnost lokalne privrede i ubrzati lokalni ekonomski razvoj. “

Šef Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj Opštine Apatin Snežana Milešević rekla je da nakon realizacije ovog projekta, u njegovoj doslednoj primeni možemo očekivati poboljšanu poslovnu klimu i porast konkurentnosti lokalne privrede, što će doprineti  ubrzanju ekonomskog razvoja opštine.

Prijava