«  april 2024  »
pusčpsn
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

KURSNA LISTA

DRUŠTVENE MREŽE

Tv Apatin - Vesti

Datum kreiranja 21 mart 2014
Štampa

U utorak je prosto odjeknula vest da je uhapšen narko-bos Darko Šarić, uz ocenu da je to najznačajnije hapšenje posle hapšenja Miroslava Miškovića . 

Čoveku koji je osumnjičen za višegodišnju trgovinu kokainom od Južne Amerike do Zapadne Evrope preko Balkana,( od 2009. prokrijumčario 5.754 kilograma) na teret se stavlja i činjenica da je u Srbiji “oprao” najmanje 22 miliona evra. Kako je u bekstvu  još 15 osumnjičenih za šverc kokaina i troje za pranje novca, u interesu istrage nije saopšteno gde je Šarić uhapšen.

Hapšenje Darka Šarića snažno je odjeknulo i u apatinskoj opštini, obzirom na činjenicu da je  Specijalno tužilaštvo imalo spoznaja još pre nekoliko godina da je upravo on direktno ulagao novac u kupovinu preduzeća “ Mladi borac”iz Sonte. Da li je taj novac poticao iz legalnih izvora , ostaje na istražnim organima da to ispita .

Ova se priča svakako “ veže” za privatizaciju ovog poljoprivrednog dobra koje danas ima status  preduzeća u restrukturiranju i čija sudbina je neizvesna. Zanimljivo je, međutim,da je “Mladi borac” 24.septembra 2006. godine kupio Mile Jerković koji je, dva meseca kasnije, kupio još jedno preduzeće u Sonti- “Mlin-pek”. Na aukciji Agencije za privatizaciju u Novom Sadu, zajedno sa preduzetnikom Bojanom Mastilovićem, Jerković je početnu cenu “ Mladog borca” od 4.561.000 dinara “podigao do 32 miliona dinara. U preduzeću je tada bilo 55 zaposlenih, firma je bila u poslovnom minusu od devet miliona dinara, dok je dobavljačima dugovala 56 miliona. Jerković je tada izjavio da je „Mladi borac“ uzeo za ćerku Mariju, da će modernizovati mašinski park, a na 1.300 hektara oranica, osim žitarica i industrijskog bilja, gajiti povrće, boraniju i grašak obzirom na to da postoji zalivni sistem. Ubrzo je počeo i sa adaptacijom poslovnog prostora, za administraciju je adaptiran stari prostor (takođe u krugu firme), a nekadašnji zamak Ferbaha počeo je da se preuređuje u turistički objekat. Plan mu je bio da se kaštel pretvori u hotelsko-turistički kompleks gde bi bili teniski tereni, bazen i drugi sadržaji.  Ogradili su tada radnici ceo taj kompleks, uredili park i razdvojili deo koji služi za poljoprivrednu proizvodnju. Radovi su( osim postavljanja krova na zgradu kaštela) ubrzo i bili zaustavljeni  jer se nije imalo dovoljno novca. Gorivo i repromaterijal je sve ređe pristizao pa je i obrada zemlje, umesto na jesen, urađena tek na proleće. Počele su da kasne i plate radnicima zbog čega su oni reagovali tražeći od poslodavca da obezbedi kontinuitet proizvodnjei isplati zarade. U štrajk kojim su tada pretili nisu stupili jer im je , pre njega, stiglo obaveštenje Agencije za privatizaciju da je raskinula kupoprodajni ugovor sa poslodavcem Miletom Jerkovićem jer “ nije ispunio uslove predviđene kupoprodajnim ugovorom”. On je bio vlasnik “ Mladog borca” do 31. marta 2009. godine a sa tim datumom je i preduzeće prešlo u Akcijski fond. Prethodili su tome dogovori sa lokalnom samoupravom i drugim organima da bi se videlo šta i kako dalje sa preduzećem koje je nakada bilo vrlo uspešno a došlo, tipičnim primerom loše privatizacije, na najniže grane od svog postojanja.

DARKO Šarić je posedovao više pasoša različitih država. Imao je, prema nekim navodima, čak 11 putnih isprava, a samo su dve glasile na njegovo ime, onaj izdat u Srbiji i Slovačkoj! Pasoš koji je dobio u Slovačkoj, posle sticanja državljanstva te zemlje, a koje je kasnije poništeno, narko-bos je „stavio u džep“ u Bratislavi 25. januara 2006. godine, sa rokom važenja od 10 godina. Falsifikovani francuski pasoš na njegovo ime pronađen je pre dve godine u jednom objektu na severu Crne Gore, u kojem je, kako se sumnja, boravio odbegli Pljevljak. - Ova putna isprava je pronađena prilikom pretresa nekoliko objekata koje je zatražila DEA u Crnoj Gori i na Kosmetu - rekao je tada izvor „Novosti“ blizak istrazi, čime su potvrđena saznanja našeg lista da su „postojale jake indicije da se Šarić neko vreme kretao na relaciji Pljevlja - Berane - Kosovska Mitrovica. Koliko su daleko išli mašta i smelost narko-bosa i njegovih saradnika vidi se i po tome što je hrvatski pasoš glasio na ime Josipa Vrhovca, pokojnog političara iz vremena bivše SFRJ. Šarić je posedovao i pasoše Rusije, Južnoafričke Republike, Litvanije, Švajcarske... Sve fotografije na pasošima su bile različite. Šarić je, inače rođen 21. oktobra 1970. godine. Tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević izjavio je da Tužilaštvu nisu dostavljeni diskovi na kojima se nalaze snimci susreta Darka Šarića sa političarima i da ne želi da se bavi špekulacijama, već dokazima i činjenicima. "Ja sam tužilac, bavim se dokazima i činjenicama, ne špekulacijama. Dokumente takvog sadržaja ne posedujem i nisu dostavljeni Tužilaštvu, a da li će ih neko dostaviti i da li uopšte postoje, videćemo", rekao je Radisavljević.

 

Prijava