«  maj 2024  »
pusčpsn
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

KURSNA LISTA

DRUŠTVENE MREŽE

Tv Apatin - Vesti

Datum kreiranja 21 mart 2014
Štampa

Poslednja skandalozna afera vezana za vest da je građanima podmetnuto meso uginulih životinja za ljudsku ishranu i dalje zgraža celokupnu srpsku javnost. 

Nakon što je Republičkaveterinarska inspekcija u kafileriji u Ćupriji uništila je više od 800 kilograma mesa zaplenjenog u ilegalnoj klanici i pečenjari vlasnika Nebojše J. (35) iz Velike Plane, tužilačka istraga o ovom, dobro organizovanom lancu trgovine lešinama, moraće da odgovori na brojna pitanja. Moraće i pokrenuti odgovornost svih koji su u tome učestvovali.

 

Da li su građani Zapadno-bačkog okruga zaštićeni od zloupotreba sa mesom koje nema veterinarski pečat i da li je ovakvih slučajeva o kojima bruji cela Srbija bilo u proteklom periodu  i kod nas, osnovno je pitanje na koje smo potražili odgovor od nadležnih u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Sa tim u vezi pitali smo i koliko klanica i mesara ima u okrugu, koliko santarnih inspektora i koliko često oni odlaze u kontrole?

-Hrana životinjskog porekla koja se nalazi u prometu na mestima registrovanim za prodaju, pod nadzorom  je veterinarske inspekcije, zdravstveno je ispravna i bezbedna za ljudsku upotrebu. Veterinarska inspekcija zapadnobačkog okruga sa sedištem u Somboru obavlja stalni nadzor u registrovanim i odobrenim objektima za klanje i preradu mesa u 22 objekta na teritoriji  okruga. Svi objekti su odobreni, upisani su u Centralni registar Uprave za veterinu i poseduju veterinarski kontrolni broj. Službene kontrole objekata na nivou okruga sprovodi šest veterinarskih inspektora.

Na pitanje koliko često i kojom  periodikom se kontrolišu trgovinski lanci, mesare, restorani i hamburgerije u apatinskoj opštini, da li je bilo slučajeva povlačenja mesnih prerađevina iztih trgovina dobili i da li su nekome zbog toga izrečene kazne, dobili smo sledeći odgovor

-U periodu od 01. januara do 17.marta ove godine  izvršeno je ukupno 84 kontrola mesara, ribarnica, prodavnica, ugostiteljskih objekata, kioska brze hrane i pijaca. Iz razloga utvrđenih nepravilnosti iz prometa je isključeno i neškodljivo poništeno 281 kilograma proizvoda od mesa, 20 kilograma ribe i 14 kilograma mleka i proizvoda od mleka, kao nebezbedne za upotrebu. Osim u odobrenim objektima veterinarska inspekcija je sprovodila  vanredne kontrole i na mestima koja nisu registrovana za obavljanje prometa hrane životinjskog porekla (pijace, prostori oko pijaca i sl).  Vanredne kontrole  intenzivnije su u vreme praznika, kao i u letnjim mesecima, kada su temperature visoke. U periodu 04.01.-06.01.2014 (pred Božićne praznike) izvršeno je 13 kontrola pijaca, pri čemu je iz prometa isključeno i poništeno 97 kilograma mesa i proizvoda od mesa.

Protiv lica kod kojih je utvrđena nepravilnost prilikom rukovanja hranom u prometu  podneto je 7 prijava.

Prijava