«  maj 2024  »
pusčpsn
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

KURSNA LISTA

DRUŠTVENE MREŽE

Tv Apatin - Vesti

Datum kreiranja 20 mart 2014
Štampa

U Novom Sadu je predstavljen projekat ’’Upravljanje javnom imovinom’’, u čijoj impelemntaciji učestvuju Grad Novi Sad, Opština Apatin i JKP „Informatika“ zajedno sa trilateralnim  sporazumom Novog Sada i  Apatina i Republičkim geodetskim zavodom koji je tim povodom postignut. 

Projekat se realizuje u okviru „EU Exchange 4“ programa koji finansira Evropska unija, a njime rukovodi Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji koji  sprovodi Stalna konferencija gradova i opština. Cilj projekta je unapređenje procesa uspostavljanja prava javne svojine Grada Novog Sada i Opštine Apatin u cilju stvaranja uslova za ubrzani lokalni ekonomski razvoj. Planirane projektne aktivnosti doprineće efikasnijoj primeni Zakona o javnoj svojini kojim su lokalne samouprave postale nosioci prava svojine na imovini koju koriste. 

 
Efikasno organizovan popis imovine i uspostavljanje ažurne, digitalizovane evidencije podataka o nepokretnostima ključni su preduslovi za primenu koncepta savremenog upravljanja imovinom koji lokalnim samoupravama može doneti značajne benefite. Suština je da se pojačaju kapaciteti u upravama i preduzećima koja se bave imovinom, kako bi na efikasniji način odgovorili zahtevima potencijalnih investitora i sklapanjima javno-privatnih partnerstava. Vrednost projekta je oko 150 000 evra od čega je EU donirala nešto više od 112 000 evra. Očekivani rezultati projekta su: Poboljšani stručni kapaciteti službenika i rukovodilaca zaposlenih u lokalnim samoupravama u oblastima upisa prava javne svojine i upravljanja imovinom; Poboljšani tehnički kapaciteti i uspostavljena IT infrastruktura;
 
Kreirane digitalne baze podataka nepokretnosti koje su predmet prenosa u javnu svojinu Grada Novog Sada i Opštine Apatin; Informisani korisnici na nepokretnostima (ustanove, agencije, javna preduzeća i dr.), stručna javnost, privatni sektor i građani o ciljevima i rezultatima projekta. Planirani rok za realizaciju projekta je 12 meseci.

Šef Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj Opštine Apatin Snežana Milešević rekla je na Konferenciji da očekuje dobru saradnju sa Gradom Novim Sadom i da će dosadašnja iskustva Opštine Apatin u realizaciji projekata doprineti dobrim rezultatima i u ovom slučaju. Krajnji rezultat ovog projekta biće doprinos ubrzanom ekonomskom razvoju.
 
„Osmišljavajući ovaj projekat u KLER-u, pošli smo od toga da je od izuzetne važnosti efikasna primena Zakona o javnoj svojini. Znajući d aje zakonski rok kratak Opština Apatin je već u  martu 2013. donela Odluku o sprovođenju popisa imovine opštine Apatin i uspešno ovu proceduru sprovodimo.  
 
Opština Apatin predstavlja primer dobre prakse u ovoj zakonskoj proceduri pa je stoga projektom predviđena studijska poseta koja će zaposlenima iz Gradske uprave Novi Sad obezbediti prenos znanja i iskustva u postupku pravljenja inventara kao i potrebama unapređenja ove prakse.“ „Projekat ima nekoliko ključnih aktivnosti a jedna od njih je kreiranje digitalne baze podataka nepokretnosti koje su predmet prenosa u javnu svojinu Grada Novog Sada i Opštine Apatin. Za ovu potrebu donacijom EU biće nabavljena potrebna  IT oprema kao i softverska aplikacija za unos podataka i upravljanje imovinom u skladu sa evropskom praksom. 
 
Projektom će se uticati na poboljšanje stručnih kapaciteta zaposlenih i naša krajnja očekivanja su da ćemo efikasnim upravljanjem imovinom ostvariti značajne prihode u svojim lokalnim samoupravama. Tako ćemo poboljšati poslovnu klimu opštine, podići konkurentnost lokalne privrede i ubrzati lokalni ekonomski razvoj. 
 
Obzirom na važnost interne koordinacije nadležnih službi lokalne samouprave, i službi Republičkog geodetskog zavoda, ističe se značaj postignutog Sporazuma o međusobnoj saradnji, koji će uspostaviti okvir i za aktivnosti koje će uslediti i nakon završetka ovog projekta.  
 
Ključnu ulogu ima digitalna baza podataka katastra nepokretnosti za ove dve opštine. Naše službe u Novom Sadu i Apatinu staviće sve relevantne podatke na raspolaganje nadležnim gradskim/ opštinskim strukturama, a kada dođe do upisa prava javne svojine, u najkraćem zakonskom roku upisaćemo ta prava na Grad Novi Sad i Opštinu Apatin – istakao je načelnik Službe za katastar nepokretnosti Novi Sad - 2 Radovan Grujičić.  
 
Prema rečima koordinatora za komunikacije EU Exchange 4 programa Željka Krnetića, vrednost grand šeme programa je 4,5 miliona evra i ta sredstva će biti utrošena za realizaciju opštinskih projekata širom Srbije.  

Prijava