«  maj 2024  »
pusčpsn
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

KURSNA LISTA

DRUŠTVENE MREŽE

Tv Apatin - Vesti

Datum kreiranja 07 mart 2014
Štampa

Pomoćnik ministra energetike Srbije Dejan Trifunović izjavio je danas da je Radna grupa ustanovila da su uzroci uvećanih decembarskih računa za struju realno povećana potrošnja u tom mesecu u poređenju sa novembrom, ali i ljudska greška. 

Radnu grupu činili su predstavnici Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine, Agencije za energetiku, Nacionalne organizacije potrošača Srbije i Udruženja za zaštitu prava potrošača "Prosperitet". Pomoćnik ministra energetike za naftu i gas Petar Stanojević rekao je da je na uvećane račune za gas uticala pre svega veća potrošnja, kašnjenje u očitavanju i pogrešno obračunata veća stopa poreza na dodatu vrednost.

Trifunović je na konferenciji za novinare rekao da su razlozi za povećanje računa produženje obračunskog perioda kod određenog broja kupaca, nepridržavanje procedura logičke kontrole obračuna, greške u očitavanju ili izostanak očitavanja, kao i nedosledno sprovođenje ugovornih obaveza EPS Snabdevanja i distributera. U izveštaju koji je podeljen novinarima se navodi da je jedini opravdani uzrok uvećanih računa za struju realno povećana potrošnja energije, što se vidi iz preuzete energije iz sistema, ali se ukazuje da to ne znači linearno povećanje ukupnog zaduženja.

Trifunović je napomenuo da je potrošeno za 24 odsto više struje, da je u decembru prosečna temperatura bila za sedam stepeni Celzijusa niža nego u novembru, ali da je bilo i problema u očitavanju brojila. U januaru smo preduzeli određene mere, smenjeni su odrešeni rukovodioci, mobilisali smo zaposlene i broj reklamacija se vratio na uobičajeni broj, rekao je Trifunović. Prema njegovim rečima, u pojedinim delovima Srbije su brojila očitavana do 8. januara što je uticalo na povećanje broja kilovat sati i njihovo prelivanje u druge zone.

Analiza Radne grupe je pokazala da je na uvećane račune uticala pre svega veća potrošnja gasa, kašnjenje u očitavanju i pogrešno obračunata veća stopa poreza na dodatu vrednost. Kvalitet prirodnog gasa je bio propisanog kvaliteta mereći po donjoj toplotnoj moći, rekao je Stanojević i dodao da je na četiri tačke u Bačkoj Topoli, Vršcu, Kanjiži i Zrenjaninu zabeležena veća količina potrošnje gasa zbog kvaliteta.

Predstavnik Nacionalne organizacije potrošača Srbije Goran Papović rekao je da je generalno zadovoljan izveštajem, ali da veruje da potrošači neće biti zadovoljni objašnjenjem. Radi se o kumulativnoj grešci, dodao je on, ali dobro je da smo pogledali u tu "crnu kutiju" Elektroprivrede Srbije.

U izveštaju se predlažu i mere kako bi se prevazišli sistemski nedostaci, a to su definisanje pozicije EPS snabdevanja i kapacitet po dubini delovanja organizacije, revizija SLA ugovora EPS Snabdevanja i privrednih društava za distribuciju struje, dok distributeri treba da usaglase svoja poslovanja sa propisima i sadržaj računa.

Potrebno je definisati i uspostaviti personalnu dogovornost u EPS, EPS Snabdevanju i privrednim društvima za distribuciju električne energije, primeniti savremene IT sisteme i merne uređaje, ali i razmotriti promenu tarifnog sistema.

Prijava