«  maj 2024  »
pusčpsn
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

KURSNA LISTA

DRUŠTVENE MREŽE

Tv Apatin - Vesti

Datum kreiranja 22 februar 2014
Štampa

Na seminaru „Inovativne mere usmerene ka uključivanju različitih ranjivih grupa na tržište rada” u Palati Srbija istaknuto je da na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje u svakom trenutku ima oko 200.000 mladih, a 130.000 od tog broja, kako je rečeno, nema nikakvo radno iskustvo.

Od prijavljenih u evidenciju NSZ-a, oko 30 odsto su osobe bez kvalifikacija. Državni sekretar u Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike Zoran Martinović rekao je da je po istraživanjima iz oktobra 2013. godine stopa nezaposlenosti pala na 20,1 odsto, što je oko četiri procenta manje u odnosu na anketu iz aprila prošle godine. – Ni tim procentom ne možemo biti zadovoljni jer je nezaposlenost i dalje velika, ali je za blagi optimizam da smo trend njenog rasta uspeli da zaustavimo i u nekim periodima smanjimo – rekao je Martinović.On je dodao da je Srbija ustanovila institucionalni i zakonski okvir koji u narednom periodu može pozitivno uticati na tržište rada, a rekao je i da su doneti zakoni usklađeni s evropskim tekovinama. Međutim, kako je istakao, uvek nedostaje novca za podsticanje mera za aktivno zapošljavanje, a dobro je što se veliki broj lokalnih samouprava uključio u rešavanje problema nezaposlenosti. Po njegovim rečima, 2013. godine je 130 lokalnih samouprava donelo akcione planove za zapošljavanje i izdvojilo novac za tu namenu, što posebno ohrabruje u kontekstu toga da je 2010. godine to radilo samo deset lokalnih samouprava.

– Planirano je oko 500 miliona dinara za sufinansiranje lokalnih akcionih planova, ali pretpostavka za to je usvajanje nekih akata u parlamentu – rekao je Martinović. – U narednom periodu treba odgovoriti na demografske izazove koji se ogledaju u depopulaciji stanovništva, ekonomske migracije u nerazvijenim i prigradskim područjima, rešiti problem nedostatka infrastrukture za pokretanje privrednog razvoja u nerazvijenijim područjima...Direktor NSZ-a Siniša Nadbantić rekao je da je tema zapošljavanja i uključivanja ranjivih grupa na tržište rada, izuzetno značajna s aspekta strukture nezaposlenih lica, a pre svega za 31 odsto onih bez kvalifikacija, kao i za osobe s invaliditetom, starije od 50 godina, nezaposlene zbog stečaja preduzeća, one koji su proglašeni za viškove tokom restrukturiranja preduzeća.

– Ubeđen sam u to da će ovaj model biti koristan za formiranje politika na državnom i lokalnom nivou, gde bi se lokalnim samoupravama posebno pomoglo u zapošljavanju navedenih lica – rekao je Nadbantić.

Prijava