«  mart 2024  »
pusčpsn
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

KURSNA LISTA

DRUŠTVENE MREŽE

Tv Apatin - Vesti

Datum kreiranja 16 mart 2012
Štampa

 

Povišena temperatura u društvu govori da je u počela predizborna groznica. Otvaraju se mnoga pitanja koja traže tačne i precizne odgovore. To je razlog što smo razgovarali sa prvim čovekom apatinske opštine. Jedno od najaktuelnijih pitanja koja traži odgovor, glasi:  „Zašto je nezaposlenost rak rana današnje realnosti u Apatinu“?

- Oni koji su 2000.g. došli na vlast i radovali se ubrzanoj privatizaciji, dobijali pohvale i hvalili se uspešnim privatizacijama. Ti koji su tada došli na vlast "ubrzano su"vodili Apatin u propast i to su najveće štetočine u istoriji grada. Sada se oni bez imalo stida „hvataju za glavu“ kako je Apatin grad sa armijom nezaposlenih. Sve se zna čija su to trajna nedela. Pamte im to ljudi.

Nezaposlenost je veliki problem našeg društva. To je posledica zakona o privatizaciji koji je DOS uveo. Sve fabrike su  rasprodate za 20 odsto od knjigovođstvene  vrednosti. Firme su  prodavane po principu aukcijske prodaje i znalo se unapred ko će šta da kupi. Da je ostao zakon koji su doneli socijalisti, a to je zakon o radničkoj akcionarskoj privatizaciji, kao što je privatizovana Apatinska pivara, ne bi do toga došlo. Da smo sačuvali bar 20 firmi i da su se privatizovale po našem zakonu, radnici bi dobili dobre otpremnine, svi bi se borili da preduzeća i fabrike opstanu. Za vreme rata i sankcija, apatinske firme su radile, ni jednu firmu nismo zatvorili do 2000. godine. Nismo, recimo, dozvolili da se proda ni jedna mašina u nekadašnjoj „Užariji“. Kada je počela aukcijska, ubrzana privatizacija, neka se građani prisete šta ih je sačekalo sa DOS-ovskim promenama. Fabrike su se preko noći zatvarale, nije bilo povratka. U Apatinu je ugašeno više od 20 preduzeća, oko 6.500 radnika je ostalo bez posla. Zna se ko je tada u Apatinu bio na vlasti.

   Tokom pljačkaške privatizacije, koja je bila legalna pljačka državne i društvene imovine stvarane pedeset godina unazad, poništen je ljudski napor i rad koji se stvarao za buduća pokolenja. Sve je rasprodato i otišlo u nepovrat za tri godine, izjavio je za NGK dr Živorad Smiljanić, predsednik apatinske opštine.

Opširnije u 148. broju nedeljnika ''Novi glas komune''.

Prijava