«  april 2024  »
pusčpsn
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

KURSNA LISTA

DRUŠTVENE MREŽE

Tv Apatin - Vesti

Datum kreiranja 10 avgust 2013
Štampa

SAOPŠTENJE SAVETA ZA ŠTAMPU: Povodom presude Apelacionog suda Novi Sad u kome je TV Apatin kažnjena sa milion dinara zbog dva teksta, naša redakcija je tražila stružno mišljenje Saveta za štampu, da li je prekršeb Kodeks novinara u tim tekstovima.

Ovo je prvi slučaj od osnivanja Saveta za štampu u Srbiji, da se jedna redakcija, TV Apatin obrati savetu za utvrdjivanje poštovanja novinarskog kodeksa u svom pisanju i izveštavanju. U odluci Saveta za štampu se navodi sledeće:

Na osnovu zahteva Upravnog odbora Saveta za štampu, a povodom dopisa redakcije ”Novi glas komune”, кomisija za žalbe Saveta za štampu na sednici održanoj 25. jula 2013.g, većinom glasova (osam ”za”, jedan ”protiv”, jedan ”uzdržan”) zaključuje da list ”Novi glas komune” objavljivanjem tekstova ”Samoubistvo” 10.8.2012. godine i ”Samoubistvo studentkinje”, 17.8.2012. godine nije prekršio odredbe Kodeksa novinara Srbije.

OBRAZLOŽENJE SAVETA ZA ŠTAMPU:

Glavna i odgovorna urednica lista Vesna Milanović – Simičić zatražila је da Savet za štampu oceni da li je prekršen Kodeks novinara Srbije, nakon što je Apelacioni sud u Novom Sadu presudio kaznu od 1.000.000 dinara. Reč je o dva teksta koja se odnose na samoubistvo studentkinje M.N.u Apatinu.

Članovi Komisije razmatrali su, pre svega ,da li su objavljivanjem ovakvih tekstova prekršene odredbe Kodeksa novinara Srbije koje se odnose na zaštitu privatnosti, kao i da li je postojao javni interes da novinari pišu o ovom slučaju.

Većina članova Komiisije ocenila je, u toku rasprave, da je o preminuloj devojci list pisao sa pijetetom i da je njeno samoubistvo predstavljeno kao tragedija, bez namere da se povredi dostojanstvo žrtve i osećanja njene porodice. Kako je reč o događaju koji je potresao grad i o kojem se danima pričalo, prema mišljenju većine članova Komisije, postojali su razlozi da lokalni list izvesti o tome, pokušavajući da rasvetli i motive samoubistva. ”Novi glas komune” je, kako je ocenjeno, to uradio sa merom, poštujući interesovanje svojih sugrađana za ovaj slučaj, navedeno je u odluci Saveta za štampu.

Prijava