«  april 2024  »
pusčpsn
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

KURSNA LISTA

DRUŠTVENE MREŽE

Tv Apatin - Vesti

Datum kreiranja 30 maj 2013
Štampa

Srpski premijer Ivica Dačić je izjavio danas u Briselu da je autonomija Vojvodine zajamčena Ustavom, ali da "Vojvodina ne može biti država u državi" i "autonomija Vojvodine je unutar Srbije, a ne protiv Srbije".

"Autonomija Vojvodine je ustavna kategorija i mi nemamo nameru da je ograničavamo, već ćemo je razvijati u skladu s Ustavom", podvukao je Dačić.On je time u raspravi u Spoljnopolitičkom odboru (SPO) Evropskog parlamenta odgovorio na pitanje slovenačkog poslanika Ive Vajgla, da li su politička delovanja s ciljem da se ograniči autonomija Vojvodine deo vladine politike, ili biste radije dozvolili da Vojvodina na neki način ostane predvodnica proevropskog usmerenja Srbije.

Dačić je primetio da, isto tako kao što su neki u Evropi govorili da sever Kosova ne može biti Republika Srpska, "ne možemo mi sad u Srbiji da kažemo, e u redu, Vojvodina će imati nadležnosti kao neka država".

Vajgl je rekao da je veoma zadovoljan što vidi i da je u sadašnja rešenja za odnose Beograda i Prištine "uvršćen kao zamisao i znatan deo plana za Kosovo" koji je pripreman svojevremeno zajedno s bivšim slovenačkim predsednikom Janezom Drnovšekom.

Srbija je zaslužila neko savremeno usmerenje i pravedno je da njena prestonica bude evropska kulturna prestonica 2020. i bio bih zadovoljan ako bi se to poklopilo s ulaskom Srbije u članstvo EU", zaključio je evropski poslanik i bivši šef slovenačke diplomatije.

Dačić je takođe objasnio da Srbija nije protiv učešća Kosova u radu regionalnih foruma i da je jedino nužno da se tačno politički odluči kakva su pravila za učešće na forumima kao susret na vrhu zemalja Jugoistočne Evrope u Ohridu.

Prijava