«  april 2024  »
pusčpsn
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

KURSNA LISTA

DRUŠTVENE MREŽE

Tv Apatin - Vesti

Datum kreiranja 29 maj 2013
Štampa

Parlament Srbije usvojio je danas izmene i dopune Zakona o porezima na imovinu, Zakona o poreskom postupku i administraciji, Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, Zakona o porezu na dobit pravnih lica i Zakona o akcizama.


Naknada za korišćenje građevinskog zemljišta, koja se ukida 1. januara 2014. godine, integriše se u porez na imovinu, čiju će vrednost za poreske svrhe procenjivati lokalne samouprave.Zakonskim izmenama propisuje se jednak tretman pri vrednovanju poreske osnovice bez obzira da li se imovina nalazi u vlasništvu fizičkog ili pravnog lica. Odlučeno je i da ostaje amortizacija na stare kuće i stanove tako da će umesto dosadašnjih 0,8 odsto ubuduće biti od nula do jedan odsto, a kolika će biti amortizacija odlučivaće lokalne samouprave. Ta stopa će biti određivana u iznosu do jedan odsto za jednu godinu starosti stana, a maksimalno do 40 odsto.

Usvojene su i izmene i dopune Zakona o poreskom postupku i administraciji koji predviđa prelazak na elektronsko podnošenje poreskih prijava počev od naredne godine, što bi trebalo da smanji administrativne troškove za više od 1,5 milijardi dinara.Zakon predviđa uvođenje, od 1. januara 2014. godine, jedinstvene poreske prijave koje će sadržati sve pojedinačne i zbirne podatke o obračunatim porezima i doprinosima, a podnosiće se isključivo elektronski.

Parlament je usvojio izmene i dopune Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje kojima se povećava stopa doprinosa za obavezno penzijsko i invalidsko osiguranje sa 22 na 24 odsto.

Izmenama Zakona o porezu na dobit pravnih lica povećava se obim poreskih olakšica za ulaganje u razvoj, kao i priznavanje rashoda u poreskom bilansu obveznika za zdravstvene, naučne, humanitarne, verske i sportske namene, kao i davanja ustanovama socijalne zaštite, sa dosadašnjih 3,5 na pet odsto. Inače, izmene i dopune Zakona o akcizama predviđaju obavezu plaćanja akciza na biogoriva i biotečnosti

Prijava