«  april 2024  »
pusčpsn
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

KURSNA LISTA

DRUŠTVENE MREŽE

Tv Apatin - Vesti

Datum kreiranja 05 april 2013
Štampa

U Skupštini Vojvodine danas je obeležen Svetski dan Roma. U okviru programa prikazan je film TV Apatin „Jedinstveno Romsko naselje“.

U Velikoj sali Skupštine AP Vojvodine, Kancelarija za inkluziju Roma Vlade AP Vojvodine obeležila je danas Svetski dan Roma.

Svečanosti u Novom Sadu, pored predstavnika Vlade AP Vojvodine, lokalnih samouprava, Nacionalnih saveta nacionalnih manjina, romskih nevladinih organizacija  i kulturni radnika, prisustvoao je i dr Živorad Smiljanić, predsednik opštine Apatin. U okviru programa prikazan je i film o Romima „Jedinstveno Romsko naselje“ koji je napravila TV Apatin.

Za ovu svečanost pripremljen je i prigodan kulturno - umetnički program romskih studenata Akademije umetnosti Univerziteta u Novom Sadu, departmana muzičkih umetnosti i učenika osnovnih škola.

Na prvom svetskom kongresu Roma, održanom u Londonu 1971. godine, doneta je odluka da se 8. april obeležava kao Svetski dan Roma. Ovaj dan je ustanovljen da bi se ukazalo na težak položaj Roma i da bi se podstakle države u kojima žive da obrate posebnu pažnju unapređivanju njihovog položaja.

U Srbiji će nizom manifestacijama biti obeležen 8. april - Svetski dan Roma, kako bi se skrenula pažnja javnosti na težak položaj romskog naroda. Položaj Roma u Srbiji i dalje je nezavidan i težak, a kada je reč o diskriminaciji, predstavnici te nacionalne manjine spadaju u najugroženiju društvenu grupu.

Na svečanosti u Novom Sadu, pored predstavnika Vlade AP Vojvodine, lokalnih samouprava, Nacionalnih saveta nacionalnih manjina, romskih nevladinih organizacija  i kulturnih radnika, prisustvovao i dr Živorad Smiljanić, predsednik opštine Apatin. Naša opština je primer kako se rešava problem Roma na višedecenijski način. Postoji strategija u razvoju, a to dokazuju i sve investicije koje su je lokalna samouprava imala.

Prijava