«  mart 2024  »
pusčpsn
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

KURSNA LISTA

DRUŠTVENE MREŽE

Tv Apatin - Vesti

Datum kreiranja 12 april 2020
Štampa

Dan kada je Isus uskrsnuo u hrišćanskom svetu proslavlja se kao najradosniji praznik. U njemu je sadržana suština hrišćanskog učenja - pobeda vere i života nad smrću.

Isus Hristos, prema jevanđeljima, umro je raspet na krstu u Veliki petak i istog dana bio je sahranjen u grobnici u Josifovom vrtu. Treći dan po smrti, u Veliku nedelju, Hristos je uskrsao i time pokazao da ima vlast nad životom i nad smrću. U ovom događaju hrišćani vide svoje, i spasenje čitavog sveta.

Kako su zabeležili evanđelisti Matej, Marko, Luka i Jovan, Hristos se nakon uskrsnućajavljao jedanaest puta za četrdeset dana, čime je njegov izlazak iz carstva mrtvih potvrđen. Time je postalo najvažniji događaj u istoriji sveta. Njime je završeno delo iskupljenja i spasenja ljudskog roda.

Isusovoj pobedi nad smrću prethodilo je njegovo stradanje i smrtna kazna raspećem na krstu. To se dogodilo na brdu Golgoti, posle suđenja na Sinedrionu, gde je bio optužen za bogohuljenje. Spasitelj je potom izveden pred rimskog prikuratora Pontija Pilata, gde je od sveštenika bio optužen za predstavljanje kao “car judejski”. Pred Pilatom je doneta i konačna reč da se Hristos pogubi raspinjanjem. Kazna je izvršena na jerusalimskom brdu Kalvarija, poznatom i kao Golgota.

Hrišćanske crkve Uskrs proslavljaju kao najsvečaniji praznik, još od apostolskog vremena. Postoji običaj da se o Uskrsu, na Veliki petak, jaja boje crvenom i drugim bojama i da se daruju poznanici i prijatelji. To je u znak podsećanja na Mariju Magdalinu koja je caru Tiberiju, dokazujući mu Hristovo vaskrsenje, darovala crveno kokošije jaje.

 

Prijava