«  april 2024  »
pusčpsn
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

KURSNA LISTA

DRUŠTVENE MREŽE

Tv Apatin - Vesti

Datum kreiranja 25 decembar 2012
Štampa

Zakon o javnim preduzećima, prema kome će se čelnici tih preduzeća ubuduće birati na javnim konkursima, stupio je danas na snagu, a ministarka energetike Zorana Mihajlović najavila je da će konkursi za izbor direktora biti raspisani u junu.

Skupština Srbije je taj zakon usvojila 14. decembra, a u "Službenom glasniku" je objavljen 17. decembra. Tim zakonom ukinuti su upravni odbori, a ubuduće će postojati samo nadzorni odbori. Novi zakon, kako je ranije izjavio ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić, omogućiće da država izađe iz javnih preduzeća.
Suštinska izmena u odnosu na dosadašnja rešenja jeste uvođenje obaveznog javnog konkursa na osnovu koga će se imenovati direktor, kao i uslova koje kandidat mora da ispunjava da bi bio direktor. Među tim uslovima je i da budući direktor ne može biti član nijedne političke stranke, odnosno da mu je određeno mirovanje u vršenju funkcije u organu političke stranke. Budući direktori javnih preduzeća, čiji su osnivači Republika ili Pokrajina, pored tog uslova, moraju i da budu stručnjaci u jednoj ili više oblasti iz koje je delatnost od opšteg interesa za čije obavljanje je osnovano javno preduzeće, da ima najmanje sedam godina radnog iskustva iz te oblasti, da nisu osuđivani za krivično delo protiv privrede i pravnog saobraćaja, da im nije izrečena mera zabrane obavljanja delatnosti koja je pretežna delatnost javnog preduzeća... Konkurse će sprovoditi nezavisna stručna komisija po jasnoj proceduri, uz punu kontrolu javnosti. Uveden je i institut suspenzije direktora, a novo rešenje, kada je u pitanju instutut vršioca dužnosti, je da je period na koji se on može postaviti skraćen na šest meseci, uz eventualnu mogućnost produženja na još šest meseci. Prema usvojenom zakonu, upravljanje u javnim preduzećima organizuje se na dva načina - jednodomno, gde postoje nadzorni odbor i direktor i dvodomno. U javnim preduzećima uvode se mehanizmi kontrole kroz obavezu postojanja Komisije za reviziju, koja propisuje procedure i kontroliše način finansijskog rukovođenja, a novina je uvođenje obaveze javnog objavljivanja programa poslovanja i kvartalnih izveštaja o ispunjavanju programa poslovanja, što će doprineti javnosti rada. Osnovni cilj usvojenog zakona, kako je navela Vlada Srbije, jeste profesionalizacija rada javnih preduzeća i povećanje njihove efikasnosti i transparentnosti rada i rezultata.

Prijava