«  april 2024  »
pusčpsn
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

KURSNA LISTA

DRUŠTVENE MREŽE

Tv Apatin - Vesti

Datum kreiranja 11 decembar 2012
Štampa

Snežni pokrivač, koji je napravio velike probleme putarima, obradovao je ratare, pošto je stigao u pravo vreme da zaštiti pšenicu od niskih temperatura. Sneg, takođe, neće napraviti probleme ni voću, a doneće neophodne zalihe vode za proleće.

Pšenica je, sada, snežnim pokrivačem apsoluto zaštićena od mrazeva i ekstremno niskih temperatura pa bi bilo idealno da sneg "ostane" na poljima do februara. Tako bi ovaj pokrivač štitio  mlade biljke od izuzetno niskih temperatura koje mogu da dovedu do izmrzavanja. Prema ocenama stručnjaka vremenski uslovi su u potpunosti odgovarali razvoju ove naše najznačajnije žitarice i do sada jer je vreme bilo idealno. Naime, pšenica je u fazi bokorenja, odnosno fazi kada biljka najbolje podnosi niske temperature i sada je spremna za zimsko mirovanje. Jutrošnjih minus 10 zapravo je idealno vreme ne samo za žito već snežne padavine odgovaraju I voću. Doduše, ono je osetljivo na niske temperature,ali one još nisu tako niske, da bi oštetile cvetne pupoljke i tako pokvarile budući rod. Sa druge strane zemljište će, kada se sneg otopi, dobiti solidnu zalihu vlage, za prolećne dane, kada počinje vegetacija i kada je voda biljkama neophodna za razvoj.

 Varedna inspekcijska kontrola merkatilnog kukuruza pokazala- zaraženo samo sedam odsto kukuruza.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede održalo je danas u Beogradu konferenciju za medije, na kojoj su objavljeni rezultate varednih inspekcijskih kontrola merkatilnog kukuruza. Vanredna inspekcijska kontrola pokazala je da je aflatoksinom zaraženo samo sedam odsto ispitanog uzorka ovogodišnjeg roda kukuruza, izjavio je danas načelnik Poljoprivredne inspekcije Nenad Katanić.
- "One vesti koje su se pojavljivale prethodnih dana ne odgovaraju istini“, rekao je Katanić i poručio da će svi koji su davali neodgovorne, ishitrene i štetne izjave o zaraženosti kukuruza, koji je strateški poljoprivredni proizvod za Srbiju, snositi odgovarajuće posledice.
Katanić je na vanrednoj konferenciji za novinare, na kojoj su saopšteni rezultati te kontrole, poručio građanima da budu spokojni jer je hrana, čija je proizvodnja povezana sa upotrebom kukuruza, bezbedna i da se u njoj ne može pojaviti aflatoksin. Bezbedni su i mleko i palenta, rekao je. o sada je sve urađeno da se spreči upotreba zaraženog kukuruza, rekao je on i naveo da je i tih sedam odsto uzorka u kome je nađen aflatoskin, upotrebljivo i da taj kukuruz, razblažen i uz upotrebu odgovarajućih aditiva, može da se koristi kao stočna hrana.
On je kazao da ispitivanja nisu vršena na reprezentativnom uzorku, nego u svim velikim skladištima kukuruza, u velikim prerađivačkim i otkupnim centrima u fabrikama stočne hrane, pivarama i fabrikama za proizvodnju palente i mleka.
Ta veličina uzorka odgovara svim propisima i pravilima, a analiza je rađena u dve laboratorije u Bečeju i Beogradu.

Kako je ranije najavljeno, svi oni, kod kojih je ustanovljena povećana koncentracija aflatoksina, moraće da sprovedu određene mere, a država će vrlo rigorozno da izađe na kraj sa svima onima koji su ugrozili bezbednost stanovništva". Inače, slučaj zaraženog kukuruza u Srbiji nije izolovan, već se sa njim suočavaju i zemlje u regionu, zbog ovogodišnje suše.

 

Prijava