«  april 2024  »
pusčpsn
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

KURSNA LISTA

DRUŠTVENE MREŽE

Tv Apatin - Vesti

Datum kreiranja 03 decembar 2012
Štampa

Da nam je kukuruz zatrovan šuškalo se kada se skidao sa njiva, ali sada je to javno izreklo i preduzeće za kontrolu kvaliteta „SGS Srbija”. Naime, direktor tog preduzeća Marinko Ukropina izjavio je da je najveći deo ovogodišnjeg roda kukuruza u Srbiji, više od 70 odsto, kontaminiran.

Činjenica da je u laboratorijama utvrđeno prisustvo aflatoksinima u kukuruzu, najkancerogenijeg poznatog jedinjenja koje se može naći u hrani za ljude i životinje, uzbrurkalo je javnost, jer je ta vest pukla odjednom iako se, još dok se ova kultura skidala sa njiva, šušlako o tome. Sada mnogi komentarišu- zbog suše smo prošli loše, ali...možda i gore nego što smo očekivali.

Da ima razloga za brigu, ali ne i za paniku, izjavio je juče i direktor udruženja „Žita Srbije” Vukosav Saković. Uz objašnjenje da su neki od aflatoksina kancerogeni, u slučaju da se duže upotrebljavaju u ishrani životinja i ljudi, on je još napomenuo da je pojava aflatoksina ovog puta regionalna – bilo ga je u Mađarskoj, Rumuniji i Bugarskoj, pa evo i kod nas.Ta činjenica rukovodeće kadrove u apatinskom „Jedinstvu“ nije uznemirila. Oni kažu- mi taj problem nemamo. Kukuruz je solidno rodio i znamo da nije oboleo jer je iskontrolisan otišao u izvoz. Da je tako ilustruju i podatkom da se kukuruz nalazi na meniju i riba u Ribnjaku i junadu u njihovom tovilištu.

U Zemljoradničkoj zadruzi u Svilojevu kažu-  jeste to ozbiljna stvar i tu bi se i Ministarstvo poljoprivrede trebalo oglasiti.  Oni doduše imaju izvesnu količinu kukuruza koji je smešten u njihovom podnom skladištu ali njegov kvalitet tek će biti na proveri odnosno kontroli jer bi u promet , tako i tako , trebao da ide tek u idućoj godini. U svilojevačkoj Zemljoradničkoj zadruzi kažu- mnogo je veči problem žuto zrno koje je u koševima jer ono neće biti kontrolisano dok ne stigne u neki od silosa.Naime,  kukuruz koji se troši useoskim domaćinstvimanije pod striktnom kontrolomi poljoprivrednici bi trebalo da budu svesni posledica.

Prijava