«  april 2024  »
pusčpsn
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

KURSNA LISTA

DRUŠTVENE MREŽE

Tv Apatin - Vesti

Datum kreiranja 05 oktobar 2012
Štampa

Predavanje na temu "Komunikacija sa obolelima od demencije" napunila je salu Doma za stare i penzionere Apatin do poslednjeg mesta. Aktivno učešće su uzeli članovi Opštinske organizacije penzionera predvođeni predsednicom gospođom Milevom Babić.

Glavna medicinska sestra ustanove Slavica Cvijić upoznala je prisutne sa osnovnim simptomima bolesti, načinima ispoljavanja i preprekama u komunikaciji sa obolelima od demencije. Tačan broj obolelih od demencije i Alchajmerove bolesti u Srbiji još nije poznat a prema epidemiološkim podacima, procenjuje se da on može da iznosi i do 100.000 ljudi sa tendencijom porasta u budućnosti.

"Za sad nisu poznate mere koje bi sigurno štitile od nastanka demencije ali su u toku mnogobrojna istraživanja u ovom pravcu. Ona su pokazala da pravilna ishrana u mlađim godinama i srednjem životnom dobu smanjuje pojavu demencije za oko 30% (tzv. mediteranski tip ishrane) dok umerena redovna fizička aktivnost smanjuje rizik od demencije za još oko 30%. Naravno, postoje i drugi razni faktori na koje može ili ne može da se utiče. Alchajmerova bolest je nepoznatog uzroka. Postoje medikamenti koji mogu eventualno da uspore napredovanje bolesti, utiču na ponašanje ovih bolesnika i donekle poboljšaju intelektualno funkcionisanje.

Simptome kao što su zaboravljanje skorijih događaja, teškoće sa govorom, nemogućnost obavljanja složenih radnji, nemar za higijenu, asocijalnost, depresija, poremećaj ličnosti i iracionalno ponašanja, najčešće zapažaju ukućani koji se obraćaju za pomoć lekarima opšte prakse. "- rekla je Cvijićeva. Nakon predavanja o demenciji predstavnici Opštinske organizacije penzionera podelili su poklone korisnicima Doma i izveli prigodan kulturno-umetnički program. Zajedničko druženje je nastavljeno tokom dana.

Prijava