«  april 2024  »
pusčpsn
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

KURSNA LISTA

DRUŠTVENE MREŽE

Tv Apatin - Vesti

Datum kreiranja 05 oktobar 2012
Štampa

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da je Vlada Srbije spremna da učini sve da ponovo pokrene ekonomsku mašinu zemlje, koja je trenutno zaustavljena, smanjujući uz to nepotrebne troškove države.

Dačić je, u uvodnom izlaganju pre predavanja nobelovca Pola Krugmana, istakao da je Srbiji potrebna štednja države a ne građana, jer građani više nemaju odakle da štede. Premijer Srbije je ukazao da u uslovima kada privatni sektor nema novca, ili ne želi da investira, to mora da učini država. Dačić je rekao da je razgovarao sa Krugmanom kome je predočio ekonomsku situaciju u Srbiji, ali da od njega nije uljudno tražiti savete za prevazilaženje krize jer je imao uvid u ekonomske parametre Srbije samo jedan dan.

Jedan od vodećih svetskih ekonomista, dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju Pol Krugman, u okviru predavanje "Ahead of the curve", u Beogradu će predstaviti svoje vidjenje metoda za prevazilaženje svetske ekonomske krize. U ekskluzivnom intervjuu Tanjugu uoči svoje posete Srbiji, Krugman je ukazao da Srbija treba da koristi evropsko iskustvo u podsticanju svoje privrede, po ugledu na mere Evropske centralne banke. "Srbija treba da bude deo evropskog rešenja, a ne da traga za individualnim merama stimulisanja ekonomije. Baš kao što bih rekao da pojedinačna država u okviru SAD ne može da sprovodi 'kenzijansku' politiku, isto može da se primeni i na malu državu u Evropi", tvrdi ekonomista. Krugman u intervjuu kaže da bi male zemlje sa ograničenom privrednom snagom, kakva je Srbija, mogle da pokušaju da ublaže posledice krize po gradjane sprovodjenjem odgovorne ekonomske politike. 

Prijava