«  mart 2024  »
pusčpsn
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

KURSNA LISTA

DRUŠTVENE MREŽE

Tv Apatin - Vesti

Datum kreiranja 15 septembar 2012
Štampa

Odlazeći ruski ambasador Aleksandar Konuzin najavio je da će do kraja godine početi da pristižu sredstva ruskog kredita Srbiji od 800 miliona dolara, a, kako je naveo, već su počele pripreme za korišćenje tih sredstava.

"Do kraja ove godine novac će početi da stiže. Već su počeli pripremni radovi: formira se pul izvođača, snabdevača, pripremaju su proizvodne zgrade na osnovu projekata. Već narednih meseci počeće građevinski radovi", kazao je Konuzin.

On je poručio da su uslovi kredita koje je predložila Rusija prihvatljivi za srpsku stranu."Ne verujte onima koji govore da Rusi ovde traže jednostranu korist na štetu interesa Srbije. Oni pokušavaju da prevare vaše javno mnjenje. Govore tuđim glasom u ime drugih", kazao je Konuzin.On je istakao i realizaciju projekta "Južni tok", koja će, kako je ocenio, biti integrišući faktor za ceo region."Istovremeno, nekoliko zemalja, veliki broj preduzeća, ogroman broj ljudi biće objedinjeni zbog istog cilja: da izgrade transnacionalni gasovod, izvor energije, toplote, hemijskih sirovina.

Gradnja tog objekta povoljno će uticati na građevinarstvo Srbije. Korišćenje gasovoda takođe će biti pozitivan faktor za ekonomiju. A gas će biti izvor novih formi privredne delatnosti", smatra Konuzin.Komentarišući kosovski problem, Konuzin je naveo da se Rusija uvek zalagala za vodeću ulogu UN u njegovom rešavanju."U poslednje dve godine inicijativa je bila predata EU. Rezultati nisu ohrabrujući. Čak se dešava da iste dogovore dve strane različito tumače. UN se vidno mora vratiti na pregovarački teren. Ne zaboravite - jedina pravna osnova za regulisanje problema Kosova je - Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN", kazao je Konuzin.On je ocenio da sa ambasadorske pozicije odlazi u trenutku kada odnosi između Rusije i Srbije "izlaze na novi horizont".

"Perspektive u našoj saradnji su ogromne. Ali, sve će zavisiti od spremnosti strana da ih u celini realizuju, što želim svima koji budu učestvovali u tom radu", poručio je odlazeći ruski ambasador.On je istakao da njegovo prvo iskustvo sa predstavnicima nove vladajuće koalicije, uključujući i članove SNS, pokazuje da u sadašnjem timu izvršne vlasti postoji ogromna želja, ne na rečima, već u praksi, da se saradnja Srbije i Rusije kreće napred.

Prijava