«  jul 2024  »
pusčpsn
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

KURSNA LISTA

DRUŠTVENE MREŽE

Datum kreiranja 14 avgust 2013
Štampa

I VEČERNJE NOVOSTI DANAS PODRŽALE KOLEGE IZ TV APATIN U BORBI PROTIV NEPRAVEDNE PRESUDE APELACIONOG SUDA. Tekst pod naslovom "Sudovi ubijaju medije"

Sudovi ubijaju medije

Đ. VUKMIROVIĆ | 13. avgust 2013.

Ako se ispuni presuda Apelacionog suda u Novom Sadu, Apatin će ostati bez lokalnih vesti. Zašto sudija misli da javnost ne sme biti obaveštavana o samoubistvu?

Presude nisu u skladu sa evropskim standardima

DA li je, kada u opštini sa jedva 30.000 duša, jedna darovita i, zahvaljujući praktično jedinom mediju koji ta opština ima, već afirmisana devojka sebi prekrati život, interes javnosti da bude obaveštena da se to dogodilo? I da li bilo koji sud, iako i sam konstatuje da je izveštavanje medija o tom događaju bilo istinito, objektivno i sa dužnim pijetetom, ima pravo da ga, drakonskom kaznom, dovede pred gašenje?

Ova pitanja koja prelaze lokalne okvire, otvorila je presuda Apelacionog suda u Novom Sadu po kojoj TV Apatin i Vesna Milanović Simičić, glavna i odgovorna urednica, Nenadu i Vesni Nišić, na ime nematerijalne štete zbog povrede časti i ugleda iz tekstova o samoubistvu 21-godišnje ćerke Mile 8. avgusta 2012, treba da isplate milion dinara. Tekstovi su objavljeni u „Novom glasu komune“ koji TV Apatin izdaje, a autor je upravo Vesna Milanović Simičić koja je, samo godinu ranije, o Mili Nišić, tada najboljem srednjoškolcu germanisti u Srbiji, i baš u ovom nedeljniku, pisala izuzetno afirmativno.

- I Apelacioni sud koji nas je kaznio, i Viši sud u Somboru koji nas je prethodno oslobodio, izričito su konstatovali da su tekstovi bili objektivni i istiniti, pisani sa pijetetom. Prvom je to bilo dovoljno da nas oslobodi, a drugi je baš to gurnuo u stranu i za drakonsku kaznu uzeo elemente kojih nema čak ni u tužbi porodice Nišić - kaže za „Novosti“ Vesna Milanović Simičić.

Reč je upravo o oceni veća Apelacionog suda kojem je predsedavao sudija Petar Jovanović, da „u konkretnom slučaju nije postojao opravdan interes javnosti da sazna za tragičnu pogibiju ćerke tužilaca i okolnosti pod kojima je nastradala“, odnosno o povredi privatnosti učinjenoj tako što su objavljene fotografije Mile i kuće u kojoj se tragedija dogodila, te obdukcioni nalaz i oproštajno pismo.

POŠTOVALI KODEKS

U TEKSTOVIMA o samoubistvu Mile Nišić nije prekršen Kodeks novinara Srbije, stav je Komisija za žalbe republičkog Saveta za štampu. - Kako je reč o događaju koji je potresao grad i o kojem se danima pričalo, prema mišljenju većine članova Komisije postojali su razlozi da lokalni list izvesti o tome, pokušavajući da rasvetli i motive. „Novi glas komune“ je to uradio s merom - navodi se u obrazloženju tog stava.

- Pa, gde je tu logika kad je cela naša opština, danima, pričala samo o tom događaju - pita se Milanović Simičić. - A mi smo je, što nam je i dužnost, obavestili o istini, i to uz, kako navodi i sam Apelacioni sud, „afirmativni karakter tekstova, obojen duhom saosećanja“. Ovo je direktan korak u cenzuru.

Zajedno sa troškovima sudskog postupka, ukupna vrednost onog što TV Apatin treba da plati je - 1,2 miliona dinara. Ta drakonska kazna veća je od ukupne tromesečne zarade svih 16 zaposlenih. A pošto je presuda izvršna, potpuno je neizvestan i opstanak kuće. Ako bude ugašena, opština Apatin će ostati bez jednog medija.

Da ovaj slučaj daleko prevazilazi lokalne okvire i da ga valja shvatiti kao deo jedne po slobodu medija opasne tendencije, misli i Petar Jeremić, predsednik Izvršnog odbora UNS.

- Podsećamo da se svaka presuda ili pretnja, koja može da dovede do gašenja, i po evropskim konvencijama tretira kao pritisak na slobodu medija - kaže Jeremić. - Ali i da ovo nije prva presuda Apelacionog suda u Novom Sadu suprotna i našim, i evropskim standardima. On je potvrdio i presudu Okružnog suda u Subotici Laslu Šašu, a presuda „Bečejskom mozaiku“, zbog vrednosnog stava, je pred sudom u Strazburu.

UNS će, zbog toga, od Visokog saveta sudstva tražiti da ubuduće, prilikom izbora, mnogo više računa vodi o stručnosti i odgovornosti sudija. Peticiju podrške već je potpisalo sto uglednih novinara, a uz TV Apatin je u borbi i za sopstveni opstanak, i za slobodu medija stao i NUNS.

IDU DO STRAZBURA

Iako je presuda Apelacionog suda izvršna, TV Apatin je Vrhovnom kasacionom sudu uputila zahtev za reviziju.

- To je poslednja pravna instanca kod nas i nadamo se da pravda tu neće biti slepa kao u Apelacionom sudu. Ako bude trebalo ići ćemo u Međunarodni sud za ljudska prava u Strazburu - kažu u TV Apatin.

Prijava