AKTUELNOSTI
HUMANITARNA AKCIJA

HUMANITARNA AKCIJA "POKLONI OSMEH"...

ODGOVORNA KONZUMACIJA ALKOHOLA I BRIGA O OKOLINI PRE SVEGA

ODGOVORNA KONZUMACIJA ALKOHOLA I BRIGA O OKOLINI PRE SVEGA...

NAKON DRINSKOG SPUSTA OTPAD POSLAT NA RECIKLAŽU

NAKON DRINSKOG SPUSTA OTPAD POSLAT NA RECIKLAŽU...

"KAD PIJEM NE VOZIM" - PORUKA APATINSKE PIVARE I NA „ULAZ” FESTIVALU...

VREME DANAS U APATINU

«  februar 2020  »
pusčpsn
12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829

KURSNA LISTA

DRUŠTVENE MREŽE

Datum kreiranja 20 avgust 2012

Lagana ishrana, uzimanje tečnosti, adekvatno odevanje i izbegavanje izlaganja suncu u najtoplijem delu dana, saveti su lekara građanima kako da bolje podnesu letnje vrućine koje se danas, a pogotovo narednih dana očekuju.

Potrebno je stalno nositi sa sobom bočicu sa vodom, a u periodu od 10 do 18 časova izbegavati direktno sunčevo zračenje.Građani ne bi trebalo bez preke potrebe da izlaze iz kuća, a posebno starije osobe i hronični bolesnici trebalo bi da borave u rashlađenim prostorijama ili u hladovini parka. Savetuje se osvežavanje voćnim napicima, mineralnom vodom, uzimanje sladoleda, lubenica, dinja, voća, voćnih salata, čorbi od povrća.

Preporučuje se lagano odevanje, nošenje komforne odeće od prirodnih materijala i svetlijih nijansi, stavljanje peškira i hladnih obloga oko tela, zaštitu očiju i kože od sunca.I na gradilištima je neophodno voditi računa o zaštiti na radu, a ukoliko neko ima hipertenziju, vrtoglavicu ili nesvesticu ne bi trebalo da se preforsira radom.Kada su vrućine, u prostorijama u kojima se boravi i u vozilima potrebno je podesiti klimu, dok je na kupalištima potreban oprez.

Osobu koja je izgubila svest i doživela kolaps, toplotni udar i sunčanicu ne bi trebalo podizati sa površine na kojoj se nalazi u ležećem položaju.Trebalo bi toj osobi podići noge pod uglom od 45 stepeni i raskomotiti je oko vrata, otkopčati joj kaiš i hladiti je priručnim sredstvima, lepezom ili novinama i pljusnuti je hladnom vodom.U takvom položaju potrebno je držati joj noge do dolaska lekarske ekipe i pokušati uspostaviti kontakt sa njom. Savetuje se i nošenje lepeze i odmor.