«  mart 2024  »
pusčpsn
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

KURSNA LISTA

DRUŠTVENE MREŽE

Datum kreiranja 24 maj 2019

Nakit raznog oblika, šah izrađen od lima,pisaljka za kaligrafiju, svećnjaci i saksije, kao i originalna umetnička dela samo su neki od predmeta predstavljeni danas na Bazaru reciklaže koji je u okviru projekta „Reciklirajte i Vi“ organizovala Apatinska pivara. Kroz ovaj projekat, pivara svake godine podseća građane na važnost recikliranja i pravilnog odlaganja ambalažnog otpada. 

Bazar reciklaže osmišljen je u saradnji sa Fakultetom primenjenih umetnosti i Visokom školom likovnih i primenjenih umetnosti strukovnih studija i na nesvakidašnji način pokazuje da je moguće kreirati upotrebne i umetničke predmete od recikliranog materijala poput PET boca i limenki. Ceo Bazar imao je prodajni karakter, a novac od prodaje ovih dela biće doniran ovim obrazovnim ustanovama.

Pored radova studenata, svoje radove izložile su i mlada kreatorka Milica Marinković koja je za ovu priliku dizajnirala specijalnu haljinu od limenki, kao i Ivanka Stamenović, osnivač Ekobag-a, ekološkog preduzeća koje se bavi proizvodnjom jedinstvenih predmeta od reciklirane PVC folije za bilborde.

„Reciklaža treba da bude deo naše svakodnevice. Zato mi u pivari, više od deset godina u okviru kampanje „Reciklirajte i Vi“ nastojimo da na različite načine edukujemo građane i podsetimo koliko je važno reciklirati. Istovremeno, odgovorno ponašanje usmereno na ekologiju i očuvanje životne sredine je i način na koji će naša kompanija ostvariti jedan od ciljeva vezanih za održivost i zaštitu životne sredine - da do 2025. godine postanemo kompanija koja neće praviti otpad“, izjavila je Slobodanka Cucić, menadžer korporativnih poslova u Apatinskoj pivari.

Studenti Fakulteta primenjenih umetnosti i Visoke škole likovnih i primenjenih umetnosti strukovnih studija prethodnih dana kreirali su umetnička dela od reciklažnog materijala koji je donirala Apatinska pivara.

„Saradnja sa Apatinskom pivarom u okviru kampanje „Reciklirajte i Vi“ traje već nekoliko godina. Današnji događaj pokazatelj je kako od materijala poput lima i plastičnih boca mogu nastati prava umetnička dela koja mogu ne samo da oplemene prostor već i da podsete na važnost recikliranja“, rekao je Marko Lađušić profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu.

Ove godine, svoju kreativnost u osmišljavanju i izradi upotrebnih predmeta od recikliranog materijala pokazali su i studenti Visoke škole likovnih i primenjenih umetnosti strukovnih studija u Beogradu. Prema rečima profesora uključenih u projekat, studenti su bili jako posvećeni, a neki od njih kreirali su i odevni predmet.

„Velika nam je čast i zadovoljstvo da ove godine naša škola po prvi put učestvuje u projektu „Reciklirajte i Vi“. Pored poruke o važnosti recikliranja koju smo poslali kroz ovaj događaj, naši studenti dobili su jedinstvenu priliku da izlože svoja, za neke od njih prva dela, i na taj način steknu dragoceno iskustvo“, izjavila je Irena Kelečević, profesorka Visoke škole likovnih i primenjenih umetnosti strukovnih studija u Beogradu.

Interesantne predmete napravljene od recikliranog materijala građani su mogli da vide, ali i kupe u okviru  Bazara reciklaže organizovanom u galeriji „X vitamin“ u Beogradu. Deo predmeta izloženih na Bazaru reciklaže kupila je i Apatinska pivara i na taj način dodatno podržala mlade umetnike.

 

Prijava