«  mart 2024  »
pusčpsn
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

KURSNA LISTA

DRUŠTVENE MREŽE

Datum kreiranja 27 mart 2015

U zdanju lokalne samouprave održan je sastanak između dr Živorada Smiljanića, predsednika opštine Apatin,  Vuka Perovića, direktora  Agencije za upravlajnje  lukama i prof. dr. Slavka Veskovića, dekana Saobraćajnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, kao Milana Ristića, direktora Uprave Slobodnih zona Srbije sa saradnicima.

Tema skupa bila je prezentacija  Studije opravdanosti sa generalnim projektom izgradnje Medjunarodne luke Apatin koja je najvažnija privredna prekretnica u daljem razvoju opštine.  

Tom prilikom je prof. dr Vesković zvanično uručio dokument Studije opravdanosti sa projektom izgradnje Medjunarodne luke Apatin predsedniku opštine Apatin dr Smiljaniću.

Predsednik apatinske opštine je pdovukao da je dokument Studije od istorijskog značaja za dalji privredni rayvoj opštine Apatin.

Ključne elemente ove važne Studije prisutnima je prezentovao prof. dr Vesković. On je istakao da je je izgradnja buduće luke od strateškog značaja za privredni razvoj okruga, te da je malo poznato da Zapadnobački okrug ima značajno veći izvoz od uvoza roba, što je pored koridora 7 između ostalog,  bilo važno u izradi opravdanosti studije.

Prema prezentovanoj studiji, vrednost buduće luke je procenjenja na oko 32.000.000 evra i gradiće se u dve faze, a u svom sadržaju imaće više izgrađenih terminala, kao što su terminal za tečne terete, žitarice, rasute terete i dr. Ono što je podvučeno kao prioritet su realizovane saobraćajnice, medjunarodni pristan i marinu. Jedna od opcija za izgradnju buduće luke privatno  - javno partnerstvo, a u realizaciji ovog strateški najvažnijeg poduhvata opštine Apatin punu podršku daće i državna Agencija za upravljanje lukama.

Izgradnja međunarodne luke biće od presudnog značaja za razvoj celog regiona, što znači i nova radna mesta u Slobodnoj zoni Apatin. Veliku podršku od samog starta je celom projektu pružila Uprava za Slobodne zone Srbije.

Nakon uspešne prezentacije, predsednik opštine Apatin je pristne goste poveo u  obilazak lokacije buduće Međunarodne luke u Slobodnoj zoni, pristan za belu flotu, marinu, novu pijacu i Trg Nikole Tesle.

Prijava